ANNONS

Han vill stoppa skolbarnens matsvinn

Elever och lärare på Trollbodaskolans klass 3.B.
Elever och lärare på Trollbodaskolans klass 3.B.
Eleverna i årskurs tre på Trollbodaskolan har nästan helt slutat slänga mat från skollunchen, berättar läraren Kaj Söderena. Han delar ut matstjärnor till barn som äter upp.
ANNONS

– Jag har arbetat för att minska matsvinnet i flera år med mina klasser och brukar dela ut matstjärnor till eleverna när de inte slänger något mat, berättar Kaj Söderena.

Han är lärare på Trollbodaskolan i Hässelby och har en klass i årskurs tre. Enligt hans beräkningar har eleverna ätit upp 91 procent av alla måltider hittills i år, cirka 2000 stycken sedan augusti. Barn som vill vara med i tävlingen visar upp sina tallrikar efter maten, medan Kaj bokför resultatet. Den som fått flest stjärnor innan jullovet får ett diplom.

– Flera kommer att få diplom i klassen eftersom drygt tio elever har ätit upp all mat varje dag.

Wageh Nabil Awadalla, Tilda Lafquist och Mohammad Bashar Badawi med läraren Kaj Söderena.

Finns det inte en risk att barnen känner sig pressade att äta upp? 

– Ingen tvingar barnen att vara med. Det handlar egentligen om att ta lite från början och provsmaka om man är osäker. Sedan kan man ta mer om man vill ha.

Han vill få eleverna att tänka på hur bra vi har det i Sverige och samtidigt göra en insats för miljön. Barnen på Trollbodaskolan har alltid två till tre rätter att välja mellan, berättar han. På frågan om de kan tänkas slänga maten i smyg, svarar han att eleverna är bra på att vara varandras domare.

Hur har tävlingen tagits emot på skolan? 

ANNONS

– Vissa barn har bett sina föräldrar att de ska dela ut matstjärnor i familjen för alla som äter upp allting. Föräldrarna undrar om jag har tvingat i deras barn vissa rätter, eftersom de aldrig äter dessa hem annars. 

Han berättar att en kollega varit orolig för att tävlingen ska drabba barn med ätstörningar. Annars har lärarna och rektorn på skolan varit positiva.

Vill utmana andra skolor

Nu vill han och eleverna utmana klasser från andra skolor i minst matsvinn.

– För mig handlar det inte om att tvinga i barn maten, utan om att visa respekt mot andra barn i världen som inte har mat på bordet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.