ANNONS

Så vill M stoppa stöldligorna på Lidingö

Tomas Tobé (M), Fredrik Wallén och Daniel Källenfors (M).
Tomas Tobé (M), Fredrik Wallén och Daniel Källenfors (M).
Trygghet stod på agendan när Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, besökte Lidingö på tisdagen för ett möte med kommunstyrelsens ordförande och kommunpolisen.
ANNONS

På tisdagseftermiddagen besökte Moderaternas rättspolitiska talesperson, Tomas Tobé, Lidingö för ett möte med kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) och kommunpolis Fredrik Wallén. Rubriken för mötet var: stoppa stöldligorna på Lidingö.

– Jag valde Lidingö just för att tala om det här med utländska stöldligor. Jag upplever att det är en fråga som väldigt många Lidingöbor lyfter upp. Vi ser nu att över en majoritet av alla inbrott sker av de här internationella ligorna. Vi måste nu hitta olika sätt att komma åt detta, säger Tomas Tobé (M).

Han och hans parti vill därför se fler synliga poliser i Stockholm och på Lidingö.

– Vi har ingen lokal siffra exakt vad det kommer att innebära för Lidingö och det är av respekt för polischefer. Jag vill att polischefer i grunden ska vara de som gör en bedömning kring exakt vad det kommer att innebära, säger Tomas Tobé.

Mötet ägde rum på Lidingö stadshus.

Fler tulltjänstemän

Moderaterna vill även, för att komma åt stöldligorna, att tullen får befogenhet att stoppa stöldgods från att försvinna från landet.

– Det är både för att kontrollera tillflöde av narkotika och vapen, men också för att stoppa stöldgods som är på väg ut ur landet. Vi vill anställa ytterligare 500 tulltjänstemän, säger Tomas Tobé.

Dessutom vill Moderaterna skärpa straffen för bostadsinbrott och införa en ny brottsrubricering: inbrottsstöld, med ett minimistraff på ett års fängelse. De vill även sänka kraven för utvisning, så att brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska kunna leda till utvisning.

ANNONS

”Vi är bekymrade”

Men internationella stöldligor är inte Lidingös enda problem, menar kommunstyrelsens ordförande, Daniel Källenfors (M).

– Vi är bekymrade över narkotikaproblematiken bland unga på Lidingö. Där vill vi också se krafttag, så att vi kan stävja det.

Han känner att Lidingö är nedprioriterat vad gäller polisresurser.

– På 80-talet fanns det en polisstation här med 20-30 anställda. I dag har vi en kommunpolis som förlitar sig på länets gemensamma resurser. Lidingöborna betalar ju full skatt, så varför får de inte en rättvis andel av polisresurserna? undrar Daniel Källenfors.

Lidingö är tryggt

Lidingös kommunpolis Fredrik Wallén var nöjd med mötet.

– Vi välkomnar den här sortens möten, oavsett vilket politiskt parti det rör sig om. För vi ska jobba med samverkan, säger han.

Han understryker att Lidingö stad är ett tryggt område, men tillägger:

– Men det innebär ju inte att jag inte vill ha fler resurser. Det skulle både kunna förbättra vårt trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete på Lidingö, säger Fredrik Wallén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.