ANNONS

Staden vill stoppa SD-toppens dubbellön

Staden ska utreda ett förslag som ska sätta stopp för dubbla ersättningar.
Staden ska utreda ett förslag som ska sätta stopp för dubbla ersättningar.
Efter avslöjandet om att Peter Wallmark (SD) anställt sig själv och plockat ut dubbla löner vill staden stoppa upplägget.
– Vi ska försöka få till en skrivning som är lagligt bindande så att man inte ska kunna vara politisk sekreterare åt sig själv, säger personaldirektör Anita Lidberg till Aftonbladet.
ANNONS

Under måndagen avslöjade Aftonbladet att Sverigedemokraternas Peter Wallmark plockade ut dubbla löner. Dels plockade han ut sin lön som gruppledare i stadshuset samt som politisk sekreterare – åt sig själv.

Han försvarade upplägget på sin Facebook med att partiet inte fått något borgarråd trots att de enligt SD:s mandat i kommunfullmäktige haft rätt till det. Den dubbla anställningen skulle kompensera denna löneskillnad så att hans lön motsvarade ett borggaråd, menade han.

Ska tillsätta en utredning

Avslöjandet väckte starka reaktioner hos övriga partier i stadshuset och nu säger Stockholm stad att man ska utreda ett förslag som ska förbjuda upplägget.

– Vi ska försöka få till en skrivning som är lagligt bindande så att man inte ska kunna vara politisk sekreterare åt sig själv, säger personaldirektör Anita Lidberg till Aftonbladet. 

Hon säger att stadsjuristen kommer att utreda detta och att de ska få upp ärendet i fullmäktige.

Politiker måste besluta

Hon säger att aldrig stött på det här upplägget tidigare och därför inte känt sig manade att se över regelverket kring dubbla ersättningar. Nu måste politiker fatta beslut innan några nya regler kan komma till stånd.

– Om vi inte ser att det går att få till det genom kommunallagen eller förtroendemannalagen så måste partierna komma överens. Vi kan inte hitta på lagar som inte finns, säger Anita Lidberg.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.