ANNONS

Ludwig stoppade brand på tåget – prisas på Svenska hjältar

Ludwig Sandberg Borell räddade tunnelbanevagnar från att brinna när man försökte tända på efter att ha hällt ut bensin. Fotad på Fridhemsplans T-banestation. Min lokala hjälte

Ludwig Sandberg Borells insats blev livsviktig.
Ludwig Sandberg Borell stoppade ett vansinnesdåd på t-banan mellan Fridhemsplan och S:t Eriksplan.
Nu prisas han på Svenska hjältar-galan.
ANNONS

En eftermiddag i september förra året när Ludwig Sandberg Borell skulle åka hem till Tullinge från jobbet blev han en hjälte.

Mitt i har berättat om händelsen förut i samband med att han nominerats till Min lokala hjälte.

Ludwig Sandberg Borell, som nu flyttat till Johanneshov, klev på tunnelbanan i Fridhemsplan och slog sig ner på ett säte. Vid Sankt Eriksplan noterade han att det började lukta bensin.

– Jag tittade upp och såg hur det blivit blött i gången och i området mellan dörrarna. Jag kopplade ganska snabbt att något inte stod rätt till och började röra mig mot dörrarna, har Ludwig berättat för Mitt i.

”Jag ska fan elda upp tåget”

Vid dörren mötte han en man som stod beredd med en tidning och tändare.

– Jag hann inte tänka efter. Eftersom jag redan känt bensinlukten och sedan såg en tidning och en tändare så reagerade jag instinktivt genom att slå dem ur händerna på honom. Det är mest efteråt jag tänkt på vad som hade kunnat hänt.

När Ludwig Sandberg Borell avstyrt faran blev han stående på perrongen – öga mot öga med bensinmannen.

– Vi stod och kollade på varandra, han sade ”Jag ska fan elda upp tåget”. Han såg så obrydd ut. Och jag förstod inte riktigt vad som hänt.

Ludwig Sandberg Borell räddade tunnelbanevagnar från att brinna när man försökte tända på efter att ha hällt ut bensin. Fotad på Fridhemsplans T-banestation. Min lokala hjälte

Nu ska han ta emot pris i tv. Foto: Stefan Källstigen

Dömdes till fängelse

Sedan försvann mannen från platsen. Först i november förra året häktades mannen och i januari kom domen från rätten – fyra års fängelse.

ANNONS

– Om tåget åkt i väg och det börjat brinna hade det kunnat gå illa. Folk hade också fått bensin på kläderna.

Prisas på Svenska hjältar-galan

Nu står det klart att Ludwig Sandberg Borell kommer att prisas på Aftonbladets Svenska hjältar-gala. Han får utmärkelsen ”Årets medborgare”.

– Jag kan inte riktigt se mig själv som en förebild, men det är jäkligt ballt att få vara en inspiration för andra, säger Ludwig till Aftonbladet. 

Svenska hjältar-galan sänds 18 december kl. 20 på tv3.