Stoppade tjuv som skulle stjäla bilen

Det var inte första gången som Lidingöbon var nära att bli bestulen vid en bilförsäljning. En annan gång försökte en person lura honom genom att byta ut bilnyckeln mot en annan nyckel.
Det var inte första gången som Lidingöbon var nära att bli bestulen vid en bilförsäljning. En annan gång försökte en person lura honom genom att byta ut bilnyckeln mot en annan nyckel.
Lidingöbon hade stämt träff med en köpare till hans bil. Men det hela slutade i tumult när köparen plötsligt försökte stjäla bilen. Tjuven kastade sig in i förarsätet och körde iväg – men det gjorde Lidingöbon också.

– Allt gick väldigt snabbt, det var över på kanske tio sekunder, säger Lidingöbon till Mitt i Lidingö Tidning.

Han hade lagt ut sin annons på Blocket och stämt träff med spekulanten vid Shellmacken i Ropsten. Den potentiella köparen hade först sagt att de var två stycken som skulle komma och titta på bilen.

– Jag hade läst om bilkapningar och var extra vaksam så jag blev lugnare när han dök upp själv. Jag frågade om han hade körkort och sedan körde vi i väg, berättar bil-ägaren.

Framme vid Rudboda centrum var tanken att köparen skulle få provköra, men när bilägaren gick ur bilen för att gå till passagerarsätet blev det uppenbart att ”köparen” hade helt andra tankar.

– När vi stannade bilen och gick ur kastade han sig in i förarsätet. Jag märkte ju det och hoppade snabbt in på passagerarsidan och var med i bilen när han rivstartade, berättar Lidingöbon.

Mannen gasade på rejält och nådde en hastighet på nära 100 kilometer i timmen. Men då tog bil-ägaren tag i ratten och försökte förmå mannen att stanna. Tumult uppstod, men bilägaren lyckades till slut få kontroll över fordonet.

– På något sätt fick jag stopp på bilen och mannen stack iväg, säger han.

Lidingöbon har tidigare sålt flera bilar utan stöta på problem. Men han konstaterar att det verkar vara just den här typen av sportbil i en lite lägre prisklass som tycks attrahera bedragare. Vid ett tidigare försäljningsmöte försökte nämligen en man sig på ett annat trick för att ta hans bil.

– Förra gången var den en man som provkörde bilen, låste den och på ett elegant sätt bytte ut bilnyckeln mot en identisk. När jag försökte larma på bilen och det inte gick, förstod jag att han hade min nyckel, säger bilägaren.

De dåliga erfarenheterna av att sälja bilar gör att han nu vill uppmana andra att vara uppmärksamma.

– Titta på körkortet, se till att ni är två i bilen och låt aldrig de som provkör vara två i bilen när du är själv, tipsar han.

För tre år sedan berättade Mitt i Lidingö Tidning om en biltjuv som lurade flera personer på samma sätt, genom att sätta ut annonser på Blocket.

Men enligt Blockets säkerhetsavdelning händer det sällan att någon utsätts för bilkapning eller bilrån.

– Det genomförs hundratals affärer varje dag och det är ovanligt att sådant här inträffar, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Det finns några riktlinjer som Blocket har på sin hemsida om vad man ska tänka på vid en bilaffär.

– Man bör vara noga med att ta en typ av pant eller legitimation och inte låter personen köra iväg med bilen själv. Sedan är det bra om man bestämmer träff i en miljö där man själv känner sig trygg, säger Thomas Bäcker.

Polisen rubricerar händelsen som försök till tillgrepp av bil och en förundersökning pågår.

– Vi har tagit in övervakningsfilm från platsen och ska se vad det kan ge tillsammans med kompletterade målsägandeförhör, säger Annika Battaglioli, gruppchef vid fordonsgruppen i Stockholm city.

När vi stannade bilen och gick ur kastade han sig in i förarsätet. Jag märkte ju det och hoppade snabbt in på passagerarsidan och var med i bilen när han rivstartade.Lidingöbon

Fakta

Så gör du en säker bilaffär

Följ alltid med på provkörningar. Om det är en motorcykel, ta något i pant.

Kräv alltid legitimation och kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörning. Stöldförsäkringen täcker inte skador eller förluster om du har lämnat över nycklarna till bilen.

Acceptera inte betalning med check.

Se upp för falska ”bilförmedlare” som lovar att få din bil såld. Ibland lämnar de en handpenning och försvinner sedan med bilen.

Källa: Blocket