Stoppar spa- och badhusplan i Kungens kurva

Stora förändringar är på gång i Kungens kurva. Men planerna på resort läggs på is.
Stora förändringar är på gång i Kungens kurva. Men planerna på resort läggs på is.
Det blir inget stort badhus med spa i Kungens kurva.
Huddinge kommun har bestämt sig för att lägga planerna på is sedan de dömt ut de inkomna anbuden.
– Marknaden för vad kommunen vill ha är stendöd - nu kanske kommunen nyktrar till, hävdar Staffan Holm som är tidigare konsult för anbudsgivaren Pioneer och väl insatt i planerna.

Huddinge kommun har i många år haft ambitionen att göra Kungens kurva till ett större besöksmål för upplevelser. Förra året utlyste kommunen en anbudstävling till de tidigare intressenterna Espa Invests stora förtret. Finska Espa Invest hotade med rättsstrid om ”betydande belopp” om inte kommunen blåste av anbudstävlingen. Till tävlingen kom dock bolaget Kurland in med ett anbud.

– Kurland är i princip samma exploatör som Espa Invest. Men vi bedömer att de fortfarande har problem med finansieringen och genomförbarheten, säger Malin Danielsson (L) som är ordförande kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott i Huddinge.

”Mindre spa och bad”

Det andra förslaget kom från norskägda Pioneer Capital. Även deras förslag döms ut av Huddinge kommun.

– De har en annan genomförbart, men däremot har de en större andel handel och mindre spa och bad än vad vi ville ha. Det här ju en av de bästa tomterna i Stockholm. Vi vill ha ett besöksmål av internationell kvalité och det presenterade inte de, säger Malin Danielsson.

”Kanske de nyktrar till”

Lokaltidningen Mitt i ringde upp Staffan Holm som är väl insatt i Pioneers planer och tidigare konsult för bolaget. Han dömer ut Huddinge kommuns visioner.

– Marknaden för vad kommunen vill ha är stendöd – nu kanske de nyktrar till. Det finns ingen i Sverige som bygger så här stora badhus utan kommunal borgen eller andra garantier. Kommunen tror att de har ett så fint läge, men Kungens kurva är ju inte en destination för upplevelser på det sättet. Nu vet kommunen att ingen på marknaden vill göra det de efterfrågar för att risken är för hög. Att det bara var finländarna och Pioneer som kom in med anbud talar sitt tydliga språk, säger Staffan Holm som kallar kommunens vision utopisk.

Fortsatt tro

Malin Danielsson menar dock fortsatt att det visst finns en marknad för ett besöksmål med upplevelser i Kungens kurva.

– Kungens Kurva har ett fantastiskt läge på många sätt. Du har närheten till både Mälaren, Gömmarskogen och shoppingen. Och inom en relativt snar framtid kommer bostäder. Kungens kurva har 20 miljoner besökare per år. Vi tror absolut att det finns utrymme för ett besöksmål med upplevelser av något slag på den här tomten. Men nu tar vi en paus och jobbar vidare med andra delar i området. Sedan får vi komma tillbaka till den här tomten, säger hon.