Nya regler stoppar privata sommarjobb

Hunddagis brukar vara poppis bland unga.
Hunddagis brukar vara poppis bland unga.
Många företag i Sundbyberg som tagit emot sommarjobbare backar i år.
Nu måste staden fixa fram hundratals nya platser.

Snart drar ansökningsperioden igång för de av Sundbybergs ungdomar som vill sommarjobba. Populärast brukar vara platser i butiker, på restauranger och hunddagis. Ifjol var 350 av 472 sommarjobbare på ett privat företag. Men i år är utgångsläget nytt. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har nyligen uppmärksammat att det strider mot kommunallagen att kommuner betalar ut lön åt unga som jobbar inom det privata näringslivet.

– Det är ganska självklart att man genom att betala ut löner gynnar enskilda företag. Och vi kan inte medvetet bryta mot kommunallagen, säger Leif Hallström, t f förvaltningschef.

I somras var 61 av 119 arbetsplatser i Sundbyberg inom näringslivet. Med de nya reglerna blir det betydligt färre.

– Merparten av företagen har backat och säger att de inte kan ta emot i år. Som jag uppfattar det beror det inte på lönekonstnaderna utan på det administrativa jobbet.

Återstår nu för staden att täcka upp med platser på de olika förvaltningarna. Förvaltaren kommer att bidra med runt 100 jobb. Leif Hallström hade gärna sett att utbudet breddades med platser i näringslivet, men hoppas att det ska gå att få fram meningsfulla arbeten för alla garanterade.

LÄS MER: Därför avskaffas sommarjobb för Sundbybergs nior

”Sommarjobb en chans att stå på egna ben”

– Risken är ju att färre får erfarenhet av näringslivet. Jag gissar att det blir fler administrativa uppdrag och fler jobb inom vården i sommar, säger Leif Hallström.

Elever i årskurs 1-2 på gymnasiet som söker och uppfyller kraven är garanterade jobb. Nior, som tidigare ingått i garantigruppen, får i mån av plats. Nytt för i år är tre istället för två veckors jobb. Från den 16 februari hålls obligatoriska CV-kurser för jobbsökande. Den 2 mars startar ansökningstiden.