De stoppar svinnet genom att ge mat till behövande

Jan från Täby tar hand om matsvinn och räddar miljön.
Matsvinnet sorteras upp och delas ut i tygkassarna.
Varje vecka går Jan till mataffären för att ta hand om det matsvinn butikspersonalen samlat ihop.
Tillsammans med andra volontärer ser han till att maten går de till de som behöver den istället för att kastas.

Jan Naeslund bor i Näsby allé och hatar matsvinn.

– Jag har ett motto: det ska fan inte kastas, säger Jan.

Då känns det som att du hittat rätt organisation för dig?

– Jo. Jag vill kunna hjälpa till och minska miljöpåverkan.

Volontärerna delar upp svinnet rättvist

Han har varit aktiv i Food2change i ett och ett halvt år. Han är halvtidspensionär, löser korsord och säljer en och annan LED-lampa när han inte räddar matsvinn. Som värd är han en av volontärerna som hjälper till att ordna utdelningar varje vecka.

– Jag kommer hit och ler och babblar med alla, säger Jan och skrattar.


Tre tips för att minska matsvinnet

  1. Leta inte efter längst hållbarhetsdatum om du inte behöver det. Ska du dricka mjölken på kvällen gör det inget om den går ut imorgon.
  2. Fula frukter blir ändå en god smoothie och fula grönsaker funkar i en pyttipanna.
  3. Köper du bruna bananer kan du förlänga hållbarheten genom att frysa in.

Så hur går det till? Jo, butiker anmäler att vill vara med och rädda sitt matsvinn. Det handlar om produkter som snart går ut, förpackningar som är trasiga eller frukt som ser ful ut.

– Vi vill minska vårt svinn så mycket som möjlig men är det något vi inte kan sälja känns det skönt att grödorna inte har odlats förgäves, säger Christer Berg, Ica-handlare på Rösjöhallen.

Hjältarna och volontärerna blir en extra familj

Jan från Täby tar hand om matsvinn och räddar miljön.

”Alla tjänar på samarbetet: butiken, medlemmarna, volontärerna och miljön”. Foto: Åsa Sommarström

Sen kommer värdarna till butiken och ser till att maten delas upp rättvist. Personer som tjänar max 13 000 kronor i månaden kan bli medlemmar som hjältar. De får en inbjudan att komma och rädda mat när det finns svinn att dela ut vid butiken.

– Det är väldigt olika vilka som kommer. En del är pensionärer, andra ensamstående föräldrar och en del sjukskrivna, säger Jan.

För hjältarna och värdarna har utdelningarna blivit en stark social gemenskap, varje vecka väntar de tillsammans och pratar om smått och stor. Många delar med sig av recept på vad man kan göra med maten som delas ut eller tipsar om ny sätt att minska matsvinn.

– Det är väldigt socialt, de andra är som en familj, säger en kvinna som är hjälte och ska hämta mat vid Rösjöhallen.


Vill du läsa om fler volontärer?

Fakta

Food2change

En ideell förening vars huvudsyfte är att minska matsvinnet.

Butiker över hela Sverige har anslutit sig, i Stockholms län finns sex butiker.

Sedan starten 2016 har 200 000 kilo varor tagits omhand, vilket motsvarar livsmedel för 10 miljoner kronor.

De medlemmar som får rätt att hämta kassar ska vara i en ekonomiskt utsatt situation, det kan vara låg inkomst, låg pension, a-kassa, dagersättning eller sjukpenning.

Man får max tjäna 13 000 kronor per månad för att bli hjältemedlem och ta del av svinnet.