Oppositionsrådet Meeri Wasberg (S) pekar bland annat på ett underskott i socialnämnden på grund av placeringar, resurser till skolan och föreningslivet som områden dit pengar skulle kunna skjutas till i stället för att skatten sänks.

– Den här kommunledningen har sagt att man ska ta i vad gäller att bekämpa kriminaliteten och satsa på tryggheten. Man pratar stora ord men samtidigt lägger man mindre resurser på sådant vi vet är viktigt att lägga resurser på, säger hon.

Vill stärka skolan

Att sänkta pensionskostnader år 2025 ger ett utrymme i budgeten ser Meeri Wasberg inte som en anledning att sänka skatten.

– Man skulle kunna använda det utrymmet till att stärka upp skolan, stödet till föreningslivet och säkerställa att det finns en budget för placeringar. Om det sedan skulle visa sig att de placeringarna inte behövs så är väl det jättebra, säger hon.

Detaljerna i budgeten sätts först senare i år när nämndplanerna presenteras och det blir tydligare hur pengarna fördelas.

– Skattenivån är inte ett självändamål. Det handlar om vad vi behöver göra och vad det kostar. Vi kan konstatera att det inte är så att styret inte anser att behoven finns. Då blir det lite provocerande med en skattesänkning – det känns som ett självändamål. Man tittar inte på vilka konsekvenser det får, säger hon.

Socialdemokraterna har tagit fram sitt eget budgetförslag. Där är skattesatsen oförändrad.