ANNONS

Här vid Ica stops returstation blir det stopp – för tiggeri

Här är returstationen vid Ica Stop som är en av elva platser i Täby där tiggerifria zoner planeras att införas nästa år, enligt M- och KD, som haft majoritet för förslaget.Enkät om tiggeriförbud vid en av de föreslagna zonerna: utanför och kring Ica Stop på Bergtorpsvägen.
Runt Ica stops returstation och matbutikens entré och parkering ska bli en tiggerifri zon, enligt M och KD som hade majoritet ihop med SD.
Här vid Ica stops returstation i Täby ska det bli stopp för tiggeri.
Moderaterna och Kristdemokraterna fick med stöd av SD igenom beslutet även i fullmäktige.
De allra flesta Täbybor som Mitt i talar med utanför matbutiken tycker att förbudet är bra.
ANNONS

Tiggerifria zoner ska införas på elva platser i Täby kommun. Runt Ica stop på Bergtorpsvägen ska tiggeriförbudet gälla framför matbutiken entré, hela parkeringen och runt både Icas egen returstation och återvinningsstationen bakom den.

Enkät: Vad tycker du om att införa tiggeriförbud i Täby?

 

Icahandlaren om tiggeriförbudet

Icahandlare Andreas Paulsson säger att han inte själv varit i kontakt med kommunen för att få ett tiggeriförbud utanför butiken.

Har dina kunder framfört klagomål att de har blivit antastade av tiggare?

– Både jag och nej. För många av våra kunder har detta inte inneburit några problem alls, men jag vet också att det finns kunder som har upplevt problem i samband med exempelvis pant av burkar och flaskor, svarar Andreas Paulsson.

Här vill M och KD införa tiggerifria zoner i Täby

ANNONS

 

När Lokaltidningen Mitt i pratar med Täbybor och andra kunder på parkeringen är majoriteten för att införa tiggeriförbud. Men alla vill inte ställa upp med namn och bild och utveckla sin ståndpunkt.

Flera personer som vi pratar med understryker att de tycker att tiggarna utifrån i första hand borde få hjälp i sina hemländer.

Tiggeriförbud_Täby

Eva Wrangel är för ett tiggeriförbud och betonar samtidigt att det är viktigt att hjälpa tiggarna som sitter vid returstationerna att få en ordnad tillvaro genom att stötta i deras hemländer.

Ett par av dem som Mitt i talar med säger att de känner att de inte kan ge ett rakt svar på om de är för eller emot tiggeriförbudet. Frågan är för komplex och internationell, menar de.

Täby inför lokalt tiggeriförbud som andra kommun i länet

M och KD får stöd av SD

Tiggeriförbudet är en fråga som har drivits hårt av Moderaterna och Kristdemokraterna i Täby. Liberalerna och Centern är däremot uttalat negativa och frågan har tärt på alliansen i höst.

Socialdemokraterna har också markerat emot.

Tiggeriförbudet nära att knäcka Täbyalliansen

”Tigga pantburkar är okej”

Flera av motståndarna menar att den ändring i ordningsstadgan som föreslås och som förbjuder både aktivt och passivt tiggeri går längre än de banbrytande förbudet i skånska Vellinge.

Förbudet i Täby innebär att det både blir stopp för att tigga om pengar och att be om att få ta hand om dina pantburkar till exempel här utanför Ica Stop.

– Tigga för pengar säger jag nej till. Tigga pantburkar för att panta dem är okej, säger en man som kommer ut från tennishallen vid återvinningsstationen på Bergtorpsvägen.

Här är returstationen vid Ica Stop som är en av elva platser i Täby där tiggerifria zoner planeras att införas nästa år, enligt M- och KD, som haft majoritet för förslaget.

Här är returstationen vid Ica Stop som är en av elva platser i Täby där tiggerifria zoner väntas införas, utifrån ett M- och K-förslag.

Tiggeriförbud tidigast efter nyår

Täby kommun blir, om förslaget får grönt ljus vid en väntad prövning av länsstyrelsen, en av de första kommunerna i länet att inför tiggeriförbud. Planen har varit att de elva tiggerifria zonerna ska införas 1 januari år 2020, enligt utredningen initierad av KD och M.

Vad tycker du om att införa tiggeriförbud i Täby?

Elwi Östling, pensionär, Hägernäs:
"Jag är både för och emot. Kan de inte städa eller skaffa sig ett jobb som vi andra? "
Ola Olsson, företagare, Täby:
"Jag har ingen åsikt om det."
Madelaine Wergeman, sjukvården, jobbar i Täby:
"Det är jättebra. Jag tycker de ska få hjälp i sina hemländer. Man har möjlighet att ge bort till välgörande ändamål med en knapp vid pantautomaten och då gör jag hellre det. "
Daniel Utter, markarbetare, Viggbyholm:
"Jag är för det. Man ser att många av tiggarna inte är fattiga eftersom de tar upp en ny iphone."
Eva Wrangel, pensionär, Hägernäs strand:
"Jag tycker att man ska införa tiggeriförbud för tiggeri är så ovärdigt både för dem och oss. Ge bidrag till Ungern och Rumänien istället. Min åsikt har inget med deras ursprung att göra. Jag är för invandring."
Fakta

Här är områdena där tiggeriförbudet ska gälla

Ica Stop på Bergtorpsvägen

Arninge handelsområde

Flygbacken Hägernäs

Frestavägen korsningen Disavägen

Ica Dragonen i Vallatorp

Lidl på Enhagsvägen

Parkeringen vid Nytorps industriområde

Studievägen i Lahäll

Södervägen/Bergtorpsvägen

Ullnastrand Ullnavägen

Åkerbyvägen 96.

Källa: Täby kommun