– Det var lite läskigt igår men det känns bättre idag, säger Elle Marchow.

Klockan är strax efter åtta och snart börjar den andra skoldagen i förskoleklassen på Johannes skola i Vasastan. I luften ligger spänning och förväntan, små händer håller hårt i stora när barnen traskar över skolgården på väg mot A-huset.

Leonardo De Luna är försiktigt positiv och säger att den första dagen var rolig. Klasskompisen Diana Gharemani har redan ett framtida mål i sikte:

– Jag älskar skolan! Och jag ska bli astronaut.

Ställer krav på skolan

9873 barn beräknas nu ha börjat förskoleklass i Stockholms stad. Vad som kommer att utmärka den här generationen återstår att se, men Anders Parment, ungdomsforskare vid Stockholms universitet, har flera spaningar.

En är att dagens föräldrar ställer höga krav på skolorna.

– Föräldragenerationen de senaste två tre decennierna har blivit väldigt präglade av det här med ”Kunden har alltid rätt” kunden i centrum. 

– Det känns bättre i dag, säger Elle Marchow som är redo för  för andra skoldagen. Här med mamma Tully.

– Det känns bättre i dag, säger Elle Marchow som är redo för för andra skoldagen. Här med mamma Tully.

Pekka Pääkkö

En annan är att det i dag är mer fokus på skolan generellt.

– Enligt ungdomsbarometern för äldre barn ser man att intresset för att göra ett bra jobb i skolan har ökat. Jag tror att det beror på att man inser att bra prestationer i skolan är en nyckel till framgång i livet. Det skapar mycket stress men på ett sätt är det bra också.

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet.

Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet.

Pressbild

Drömyrken

När det gäller drömmar om framtiden påverkas barnen – precis som tidigare – av populärkulturen. Men vad som är åtråvärt varierar över tid, menar Anders Parment.

– Många unga har nu under en tid velat bli bli influenser eller kändis. Egentligen var det inte så annorlunda från när jag var liten och man först ville bli brandman, för att sedan börja drömma om att bli rockstjärna eller fotbollsproffs. Det hänger på vad man exponeras för. Då spelade man kanske mer fotboll på fritiden och nu kollar man på tiktok i stället.