Stor efterfrågan på barnvakter

Barnvakten My Dahlström leker med Stella och Edvin Sjödin i familjens trädgård.
Barnvakten My Dahlström leker med Stella och Edvin Sjödin i familjens trädgård.
Vill du bli barnvakt? Då har du ett lysande läge just nu.

För efterfrågan ökar på Lidingö och just nu annonserar flera företag efter folk som vill jobba extra som barnvakt.

Leken är i full gång i familjen Sjödins trädgård på Lidingö.

My Dahlström, som själv bor på Lidingö, jobbar extra som barnvakt åt företaget Family Friend. I dag hoppar hon studsmatta och leker tafatt med Edvin, 5 år och Stella, 7 år.

– Jag tror att många behöver extra hjälp med barnen eftersom de flyttat för att jobba och inte har några släktingar i närheten. Det är ett jätteroligt jobb eftersom man får så mycket energi, säger My Dahlström.

Stella och Edvins mamma Sarah Sjödin vill ha barnvakt för att det inte ska bli så långa dagar för barnen i skolan och på fritids.

– Vi hade aldrig kunnat ha de jobben vi har om vi inte hade barnvakt. Jag förstår inte hur man får ihop att jobba heltid med att hämta på dagis och skola, säger hon.

Företaget Family Friend har i dag omkring 40 kunder på ­Lidingö.

– Det har ringt jättemycket den senaste tiden. Vi försöker ordna så att man jobbar nära sitt hem eftersom vi inte vill att barnvakten ska behöva åka tunnelbana över hela stan om kvällarna, säger Lina Aurell på företaget.

Ett tiotal företag annonserar just nu efter barnvakter på ­Lidingö. På arbetsförmedlingen finns 25 annonser, men företagen tar också till andra knep för att hitta folk.

– Vi gör utskick till gymnasie-elever och försöker nå dem via Facebook. Vi behöver i stort sett alltid fler på Lidingö och det är svårt att hitta tillräckligt många, säger Per Danckwardt på Nannynu.

Företaget förser för tillfället 43 Lidingöfamiljer med barnvakt.

Barnvaktsföretaget Bamsia har mellan 10 och 15 kunder på ­Lidingö. Ägaren Sirpa Andersson menar att det kan vara svårt att hitta barnvakter som kan jobba på Lidingö eftersom kommunikationerna inte alltid är de bästa.

– Vi utnyttjar alla kanaler för att hitta barnvakter, det är verkligen en kamp. Många familjer vill ju att barnvakten ska bo på Lidingö så att man inte riskerar att drabbas om det blir problem i kollektivtrafiken, säger hon.

Fakta

Kostar omkring 160–200 kronor

Att köpa barnpassning kostar omkring 160–200 kronor per timme efter rutavdrag. Priset kan variera beroende på tidpunkt på dygnet, helger och barnvaktens erfarenhet.

Barnvakten tjänar runt 100–150 kronor i timmen.

I regel utbildas barnvakten i hjärt- och lungräddning av företaget.