ANNONS

Stor kartläggning: här slår tjuvarna till

Ju rödare område på kartan, desto fler bilinbrott har inträffat i området. Bläddra till nästa bil för att se kartan i förstoring.
Ju rödare område på kartan, desto fler bilinbrott har inträffat i området. Bläddra till nästa bil för att se kartan i förstoring.
Kartan visa var de flesta bilinbrotten skett. Ju rödare område, desto fler stölder.
Kartan visa var de flesta bilinbrotten skett. Ju rödare område, desto fler stölder.
Polisen har använt en helikopter för att spana efter bildelstjuvar.
Polisen har använt en helikopter för att spana efter bildelstjuvar.
Bildelstölderna har drabbat Täby hårt. Mitt i Täby har kartlagt brottsligheten. Läs här om var tjuvarna slår till, när de slår till, varifrån de kommer, var de säljer sina varor och hur mycket brottsligheten omsätter.
ANNONS

I Täby började 2016 precis som 2015 slutade. Med ett accelererande antal bilinbrott. Under årets tre första månader anmäldes över 150 bildelsstölder i kommunen.

Brottsligheten är organiserad och polisen tror att internationellt opererande ligor ligger bakom. Dessa kommer främst från Baltikum och kommer till Sverige för att genomföra bilinbrott. Men stöldgodset säljs inte här, utan fraktas tillbaka till Östeuropa.

– Vi vet inte säkert hur de gör. Det kan förekomma att de fyller containrar på lastbilar, men också personbilar, som de åker med på färjorna, säger Per Åkermark, kommissarie på Roslagspolisen.

I Östeuropa säljs delarna och används till att reparera krockskadade bilar. För tjuvarna blir vinsten stor. Enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst stals bildelar för 360 miljoner kronor i Sverige bara förra året.

– Det är internationella stöldligor som gör en enkel kalkyl. I Sverige finns det många dyra bilar, men jämfört med resten av Europa är det få poliser som lägger relativt lite tid på att klara upp brotten. Slutligen är risken liten eftersom straffen är låga i Sverige, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

De områden i Sverige som drabbas är de där det finns många dyra bilar. Därför drabbas just Täby hårt.

Men det skiljer sig även åt inom kommunen. Statistik som Mitt i tagit fram visar att de flesta stölderna skett i Skarpäng, Viggbyholm och Näsbypark.

– Det handlar om BMW-täthet, det är välmående kommundelar som drabbas mest, säger Per Åkermark.

De flesta stölderna sker efter mörkrets inbrott. Brottsligheten pågår veckans alla dagar, men en liten topp har märkts under tisdagar och onsdagar. Enligt polisen kan det bero på slumpen, men det kan också ha andra förklaringar.

ANNONS

– Nu spekulerar jag, men det kan ha med resavgångar till och från Sverige att göra. Gärningsmännen åker ju hem, sedan kommer de tillbaka för att fortsätta, säger Per Åkermark.

Just nu är det främst BMW-bilar som drabbas av stölderna, men enligt Mats Galvenius på Larmtjänst går det i vågor.

– Förra våren var det en stöldvåg mot Volkswagen, säger han.

Mats Galvenius menar att polisen saknar tillräckliga resurser för att bekämpa brottsligheten. Och även om de haft resurserna är det svårt att få de kriminella dömda.

– Det är inte olagligt att åka runt med 50 rattar i bilen om man inte kan binda dem till ett specifikt brott, och det går i princip bara om de är DNA-märkta, säger han.

Därför vill han se att mer resurser läggs och att straffen skärps. Enligt Per Åkermark har polisen dock goda möjligheter att få stopp på bildelsstölderna. Genom gripandet av fyra män från Baltikum som nu sitter häktade tror han att man delat ut ett hårt slag mot brottslingarna.

– Vi tror att vi reducerat deras kapacitet till att begå brott, men vi nöjer oss inte med det utan fortsätter att jobba, säger han.

Fakta

Så skyddar du dig

Har du ett garage? Lås in bilen på nätterna, hellre än att lämna den på uppfarten.

Lägg ett par kronor på ett bra billarm.

DNA-märk värdefulla delar av bilen. Vätskan som bara syns under UV-ljus kan bevisa att delarna är stöldgods och kan dessutom spåras tillbaka till dig.

Starta en grannsamverkan i ditt bostadsområde och hjälps åt att hålla koll på vad som händer. Tjuvarna jobbar helst ostört och undviker förmodligen områden med vaksamma grannar.

Källa: If, polisen
Fakta

Bilinbrotten i siffror

Antal bilinbrott i Täby årets tre första månader:

Januari: 37

Februari: 61

Mars: 53

Bildelsstölder i Sverige januari-februari 2016

646

Värdering av stulna delarna: 38,5 miljoner

Bildelsstölder i Sverige januari-februari 2015

Antal: 318

Värdering av stulna delarna: 15 miljoner

De mest stöldutsatta bilfabrikaten januari-februari 2016:

BMW: 407

Mercedes: 99

Volvo: 45

Volkswagen: 29

Källa: Brå, polisen, Larmtjänst

Fyra män fortfarande häktade

Sedan två veckor sitter fyra män häktade misstänkta för grovt häleri. Enligt polisen har bildelsstölderna gått ned kraftigt sedan männen greps.

De fyra männen greps samma dag som ett stort fynd med stulna bildelar gjordes i ett skogsområde i Åkersberga. Enligt åklagare Josephine Boswell har männen kopplingar till fyndet, men exakt hur dessa ser ut vill hon inte kommentera. Till skillnad från tidigare fall där bildelstjuvar åkt fast greps männen inte på själva fyndplatsen.

– De greps inne i Stockholm city efter att polisen spanat på dem, säger Josephine Boswell.

Männen är misstänka på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden. I nuläget gäller misstanken bara grovt häleri, men enligt Josephine Boswell kan det komma att ändras. Männen är litauiska medborgare i åldrarna 27 till 36 år. De nekar till brott.

Värdet på det stöldgods som hittas är uppskattat till runt en miljon kronor.

– Det är sagt utifrån polisens tidigare erfarenhet, men det är lågt räknat, säger Josephine Boswell.

Varken polis eller åklagare vill kommentera ärendet vidare med hänvisning till att förundersökningen pågår. Men enligt polisen har man märkt att antalet bildelstölder gått ner sedan männen greps.

– Det är en trend som hållit i sig sedan dess, säger Per Åkermark på Roslagspolisen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.