Stor knarkodling hittad av en slump

Polisen jagade rånare i Bredäng – men hittade två stora cannabis­odlingar i stället. En 53-åring med garderoberna fulla av plantor har nu dömts till fängelse.

I år har polisen upptäckt 31 cannabisodlingar i söderort.

Efter det dramatiska guldrånet i Bredäng i februari knackade polisen dörr i området. Några rånare hittade man inte – men det blev ändå jackpot.

När en 53-årig man öppnade dörren till sin lägenhet kände polisen en stark doft av cannabis.

Vid husrannsakan upptäcktes 65 cannabisplantor i mannens trerummare. Odlingarna fanns i tre olika garderober och en större walk-in-closet.

Polisens bilder visar att 53-åringen har lagt ner mycket jobb på sina plantor. Värmelampor, fläktar, bevattningsanordningar och värmeisolerande filtar skulle få dem att växa.

I bostaden träffade polisen också på en 41-årig man från Solna. Vid en husrannsakan i hans bostad fann de en ännu större odling.

Rättegången mot Solnabon äger rum i december. Bredängsbon har redan fått sin dom: tre månaders fängelse för narkotikabrott.

Själv menar han att han använde marijuanan som läkemedel efter en stroke.

”För mig var det medicin. Annars hade jag inte öppnat dörren när polisen kom”, har han uppgett i förhör.

Statistik visar att privat framställning av narkotika har blivit allt vanligare. Ulf Guttormsson, utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, säger att både information och prylar för hemma­odling är lätt att hitta på internet.

– De senaste tio åren har det skett en stor ökning. Det finns sajter på internet som nästan liknar Trädgårdsdax, om hur man går tillväga när man odlar, säger han.

Polisen har hittills i år hittat 31 cannabisodlingar i söderort. En del har påträffats i skogsområden men de flesta i bostäder.

– Ofta avslöjas det genom anonyma tips, kanske från grannar som har reagerat på att det luktar, säger Andréas Lindfors, chef för polisens gatulangningssektion.

Odlarna är ofta unga.

– Merparten är under 25. Den yngsta jag har träffat på var en 15-åring som hade en liten odling på sitt pojkrum utan att föräldrarna visste något.

Det är inte ovanligt att den som avslöjas, som Bredängsbon, skyller på medicinska skäl. Men den förklaringen håller inte i domstol.

– Det finns visserligen godkända läkemedel som innehåller cannabis. Men dem måste man få utskrivna av en läkare, säger Ulf Guttormsson.

Det finns sajter som nästan liknar Trädgårdsdax om hur man går tillväga.ulf guttormsson, Central­förbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Fakta

Hemmaodling allt vanligare