ANNONS

Stor minskning av flyktingbarn

Flyktingmottagande med representanter från Migrationsverket och Röda korset. på Centralen i höstas.
Flyktingmottagande med representanter från Migrationsverket och Röda korset. på Centralen i höstas.
Från 150 om dagen till cirka två i veckan. Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Stockholms stad har minskat drastiskt sedan årsskiftet, liksom antalet flyktingar i stort.
ANNONS

Lotta Tronders, biträdande enhetschef socialjouren, ser en stor skillnad.

– Ja, för socialjouren är det väldigt stor skillnad att ta hand om 150 om dagen och två i veckan. Just den här veckan har det kommit fyra, säger hon.

Socialjouren tar hand om barnen direkt när de kommer, innan de slussats vidare. När inflödet var som störst i höstas fick socialjouren öppna ett nytt tillfälligt kontor som höll öppet utanför kontorstid för att klara den ökade belastningen.

– Då fick vi kalla in extra personal. Nu är det reguljär verksamhet igen, säger Lotta Tronders.

Även Migrationsverket har sett en kraftig minskning av nya asylsökande flyktingar till länet sedan i höstas. Mellan den 16 och 21 september kom 418 asylsökande till deras enheter i Arlanda och Stockholm.

Efter nyår, mellan den 12 och 18 januari, hade den siffran sjunkit till 148. Däribland har antalet ensamkommande flyktingbarn också minskat. Under samma veckor låg antalet på 46 respektive 28 barn.

Minskningen sammanfaller i tid med att Sverige införde id-kontroller vid gränsen efter nyår. På Migrationsverket betonar Helena Cho Györki att det inte behöver vara den enda orsaken till minskningen. Säsongsvariationer, väderförhållanden och resrutter kan också spela roll.

Staden arbetar även med att ordna så kallade hvb-hem där de ensamkommande flyktingbarnen kan bo. Just nu söker man personal.

– De flesta vi söker ska vara socionomer, socialpedagoger, beteendevetare eller liknande, säger Soheila Heidari, chef på enheten för ensamkommande.

ANNONS

Ett första hvb-boende ska öppna i Fagersjö i mars. Dit har staden rekryterat 35 personer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.