Stor ökning av bilar i Täby

Kommunen jobbar nu med en kapacitetsökning i vägnätet.
Kommunen jobbar nu med en kapacitetsökning i vägnätet.
Bilarna blir allt fler i Täby. Förra året registrerades 1 905 nya kärror, vilket är den högsta siffran på fyra år. Och det är bensin och diesel som gäller.

I slutet på förra året kunde Mitt i Täby berätta att bilresandet ökade i kommunen. I stället för att ta buss eller Roslagsbana satte sig Täbyborna bakom ratten när de skulle in till stan.

Siffror från SCB visar nu att även antalet nya bilar ökar. Under fjolåret gjordes 1905 nyregistreringar, vilket är 20 procent mer än året innan och den högsta siffran på fyra år. Och bilarna lär knappast bli färre.

Täby beräknas växa med drygt 10 000 invånare inom 15 år och nu jobbar kommunen för en kapacitetsökning i vägnätet. Bland annat i form av den nya trafikplatsen i Viggbyholm samt den planerade i Roslags-Näsby.

Även resecentrumet i Arninge och Roslagsbanans utbyggnad ska ge avlastning, berättar Magnus Nissar som är infrastrukturchef på Täby kommun.

– Vi måste även jobba med våra kommunala vägar och tittar just nu på vilka förändringar som kan behövas.

Vad det gäller drivmedel är Täbyborna traditionella. Elbilar, hybrider och laddhybrider utgjorde mindre än åtta procent av nyregistreringarna i fjol. I topp hamnade diesel, tätt följt av bensin.

Fakta

Nya Täbybilar 2015

Diesel: 912

Bensin: 831

El/hybrid/laddhybrid: 149

Gas/Flexifuel: 10

Etanol/Flexifuel: 3

Källa: SCB