ANNONS

Stor ökning av flyktingbarn

Väsby åtar sig att ta emot 154 ensamkommande flyktingbarn under 2016. Foto: Mostphotos/ Michael Erhardsson
Väsby åtar sig att ta emot 154 ensamkommande flyktingbarn under 2016. Foto: Mostphotos/ Michael Erhardsson
Upplands Väsby åtar sig att ta emot 154 ensamkommande flyktingbarn under 2016. Det är en kraftig ökning från de 20 som var åtagandet i år.
ANNONS

Inför 2015 fördelades 20 asylsökande ensamkommande barn av Migrationsverket till Upplands Väsby. I realiteten blev det många fler till följd av de kraftiga flyktingströmmarna under hösten.

– Jag har inte exakta uppgifter just nu och törs inte säga exakt hur många vi har tagit emot, men det är betydligt fler än 20 i alla fall, säger Ann-Christin Martens (S), kommunalråd.

Nu har länsstyrelsen presenterat fördelningen inför 2016. Väsby ska ta emot 154 ensamkommande barn nästa år.

– När det gäller flyktingmottagande generellt så har kommunerna suveränitet att bestämma, men när det handlar om ensamkommande har Migrationsverket rätt att anvisa. Då tar vi emot så många som det behövs.

Har Upplands Väsby resurser att klara av mottagandet?

– Ja, det klarar vi. Det är inte en helt enkel problematik. Det var nog ingen människa som kunde förutse att det skulle bli en så här stor flyktingström. Det kommer flera barn i veckan till vår kommun, på ett sätt som det aldrig har gjort förut. Men jag är ganska övertygad om att vi löser det här, säger Ann-Christin Martens.

Den stora utmaningen handlar om att hitta familjehem där de yngre barnen kan bo.

– De lite äldre kan bo på HVB-hem, men är man yngre så vill vi att de ska bo hos familjer. Vi har fortfarande brist på sådana platser och letar överallt.

Kommunen vill uppmana allmänheten att anteckna sig för att bli familjehem.

ANNONS

– Det är jättehärliga, driftiga barn som verkligen vill komma in i samhället. Man ska inte vara skrämd för att ta emot dem, säger Ann-Christin Martens.

Engagemanget för att hjälpa till har varit stort bland Väsbyborna under hösten.

– Det har varit otroligt. Vi hade ett öppet hus nyligen med föreningar och organisationer som var otroligt välbesökt. Och folk hör av sig hela tiden för att de vill hjälpa till. Det är ett fantastiskt engagemang.

Förra veckan stod det klart att regeringen ökar stödet till kommunerna för att klara flyktingmottagandet. Upplands Väsby får tredje mest pengar per invånare i länet. Totalt handlar det om 21,8 miljoner kronor.

– Vi är naturligtvis glada över att få mer pengar och ökade resurser, men det är för tidigt att svara på vad pengarna ska gå till konkret, säger socialchefen Barbro Johansson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.