ANNONS

Stor ökning av inkomsterna i Solna

Mitt i:s reporter intervjuar Gunnar Meischner, född och uppvuxen i Solna, här med hunden Simba.
Mitt i:s reporter intervjuar Gunnar Meischner, född och uppvuxen i Solna, här med hunden Simba.
Anna Greta Frick har bott i Skytteholm i 10 år men tycker sig inte ha märkt att inkomsterna har ökat.
Anna Greta Frick har bott i Skytteholm i 10 år men tycker sig inte ha märkt att inkomsterna har ökat.
Inkomsterna ökar kraftigt i Solna – nästan mest i landet under åren 2011 till 2014. En stor inflyttning av personer med högre inkomst är en förklaring.

Men det är inget som solnaborna verkar märka av.
ANNONS

I Solna har den disponibla inkomsten ökat med 13 procent från 2011 fram till 2014, enligt statistik från SCB. I Sundbyberg har den ökat mest i hela Sverige, 14 procent under samma period.

Hans Haggemann, statistiker på SCB, menar att Sundbyberg och Solna med stor sannolikhet påverkas av den stora inflyttningen till kommunerna.

– Det är en viss expansion med nya bostäder och bostadsrätter som ska säljas. De som köper dem är folk som tjänar pengar. Med det är det också en viss inflyttning, folk med högre inkomster, säger han.

Han poängterar också att det inte är samma invånare som jämförs 2011 som det är 2014. Istället har Solna och Sundbyberg fått en ny befolkning med högre inkomster.

Generellt sett är det också storstadskommunerna som ökar mest.

– Mindre kommuner som finns långt från storstäder finns i botten. Det är ingen direkt expansion där, säger Hans Haggemann.

I Solna träffar vi Gunnar Meischner, som bott i staden sedan han föddes, förutom några år då han bodde utomlands. Skytteholm flyttade han till 1993.

– Bilarna har blivit lite finare, säger han, men annars tycker han inte att det har förändrats så mycket i stadsdelen under åren.

Samma sak säger makarna Eva och Jan Nilsson som står en bit bort och väntar på bussen.

ANNONS

– Jag tycker inte att det har ändrats i vårt område. Det är en del mindre lägenheter, så många unga flyttar ut och in, säger Eva Nilsson.

En annan boende i Skytteholm är Anna Greta Frick. Hon har bott här i omkring tio år, men inte märkt av att den disponibla inkomsten skulle ha ökat.

– Det är som det brukar vara och inget jag har märkt av, säger hon.

Kerstin Enflo, docent vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet, är inte förvånad över ökningen av disponibla inkomsten.

– BNP har ökat väldigt mycket i Stockholm. Innan låg BNP per capita i Stockholm län 11 procent över snittet. Nu är den 40 procent, säger hon.

Storstadsregionerna överallt i världen drar ifrån. Men det finns kostnader med det.

– Till exempel långa bilköer och skenande bostadspriser. Och studenter och pensionärer utan hög lön får det tufft när klyftorna ökar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.