ANNONS

Stor ökning av båtmotorstölder

Båtmotorer är ett hett byte.
Båtmotorer är ett hett byte.
Båtmotorstölderna har ökat kraftigt. Stockholm toppar listan på flest stölder i landet. Där ökade stölderna med nästa 50 procent jämfört med året innan.
– Motorer stjäls så är det, men som båtägare kan man göra det krångligt för tjuven, säger Nils Fickler på Näsbyvikens båtsällskap i Täby.
ANNONS

I Stockholm har det polisanmälts 527 stulna båtmotorer under det första halvåret av 2017. Samma period förra året låg den siffran på 359. Det är en ökning med 47 procent jämfört med samma period förra året. Detta enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Många stölder under vintern

Branschorganisationen Larmtjänst har tagit fram statistik på att båtmotorer stjäls till ett värde av 200 miljoner kronor varje år i Sverige.

– Under förra året skaffade fler båthamnar båtsamverkan som kan liknas grannsamverkan. Det gjorde att det blev svårare för tjuvarna att stjäla motorer under båtsäsongen. Vi märkte då att stölderna ökade dramatiskt under vintermånaderna istället, säger Carina Birking som utreder båtrelaterad brottslighet på Larmtjänst.

Ligor som stjäl

På Larmtjänst ser de tydliga mönster hur ligor tar sig till Sverige för att stjäla motorerna. De vet med säkerhet att ytterst få fall utreds och att dryga 70 procent av motorerna förs ut ur Sverige.

– Vi ser på tillvägagångssättet att det är ligor som utför denna typ av brott. Först har de spanat ut vilka motorer som finns var så när de väl kommer dit tar de oftast flera motorer på samma gång. Så länge det finns en marknad kommer det fortsätta att stjälas, säger Carina Birking.

Hamnkapten Nils Fickler Foto: Christian Johansson

Från Näsbyvikens båtsällskap i Täby stals det 7 motorer i februari i år. Det är vanligt förekommande att motorer stjäls i början av säsongen när båtarna ligger på land.

– Hos oss skar de sönder låset och körde in med ett fordon och lastade på motorerna. De visste troligtvis vilka märken de var ute efter. Våra medlemmar upplever en stor oro över de ökade stölderna, säger Nils Fickler som är hamnkapten på Näsbyvikens båtsällskap.

ANNONS

Får inte tillbaka värdet

Några av de som drabbades av stölderna avslutade sina båtliv och sade upp medlemskapet på båtklubben. Stölden polisanmäldes och båtägarna fick ersättning via respektive försäkringsbolag.

– Försäkringsbolagen ersätter men med båtmotorer är det ett så stort avdrag i regleringen att det blir dyrt att köpa en ny i alla fall. Det är inte roligt att ha en båt som man använder 10 gånger per år och så kostar det 50 000 kronor att köpa ny motor, säger Nils Fickler.

Flera båthamnar har kameraövervakning, vaktbolag och medlemmar som håller vakt. Även DNA-märkning av motorer, båtar och trailers.

–  DNA-märkningen går till så att båtägarna topsar vätska på sina ägodelar. Detta registreras och om en motor kontrolleras med uv-lampa syns det vem som är den rätta ägaren, säger Nils Fickler.

”Motorer stjäls oavsett och tjuvar går den enkla vägen”

Trots många båthamnars aktiva stöldskyddsarbete går det aldrig att helt skydda sig mot inbrott och motorstölder.

– Motorer stjäls oavsett och tjuvar går den enkla vägen. Vi försöker vara en svår väg, säger Nils Fickler.

Fakta

Så minimerar du risken av motorstöld

Hamnkaptenen Nils Ficklers bästa tips för att minimera riskerna av motorstölder.

Under vinterförvaring för utombordare:

  • Ta av väsentliga delar som kåpa, propeller och databox.
  • Gör det krångligt. Fäst en kätting över riggen eller lås fast motorn i en stolpe eller trailer.

För inombordare:

  • Ta av propeller och drev.

Under båtsäsong:

  • Tjuvarna spanar. Sätt en påse över kåpan eller silvertejpa över motormärket.
  • Gör din motor oattraktiv och måla den.
  • Lås fast motorn i båten med extrakätting och lås fast båten ordentligt.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.