Stor oro efter flera stenattacker

Oroligheterna och stenkastningarna på Dragonvägen fortsätter. Både boende och föreningslokaler har fått stenar kastade mot sig.

– Folk som bor här vågar inte gå ut, säger närpolisen Malin Sundström.

Som Lokaltidningen Mitt i berättade förra veckan har ungdomar på sistone kastat sten på bussar, bilar och förbipasserande. Främst har oroligheterna rapporterats på och kring Dragonvägen. Enligt polisen har det även använts grön laser.

Den senaste tiden har våldet eskalerat och i allt högre utsträckning riktats även mot boende, bostäder och föreningslokaler.

Vid upprepade tillfällen, har stenar kastats mot exempelvis Hyresgästföreningens och handikappföreningen HSO:s lokaler på Dragonvägen.

– Det är katastrofalt och de som försöker prata med ungdomarna blir själva utsatta för stenkastning, det har hänt både boende och medlemmar i föreningen, säger Anneli Andersson Shamsizadeh, ordförande i HSO.

Enligt polisen har en person även fått en sten inkastad i sin bostad.

– Folk som bor här vågar inte gå ut på kvällen för att de är rädda att få stenar kastade på sig. Börjar man kasta på civilbefolkningen har man gått över alla gränser, det får bara inte hända, säger Malin Sundström, närpolis i Väsby.

Exakt vilka som kastar stenar vet inte polisen, men de vet vilka ungdomar som rör sig i de här sammanhangen.

– De använder det här för att skapa social oro, säger Malin Sundström.

Men vad som ligger bakom, och om det finns någon utlösande faktor, vet varken polisen eller fältassistenterna.

Förra helgen hängde närpolisen i området torsdag, fredag och lördag och pratade med ungdomarna. Men så fort de åkte därifrån rapporterades nya stenkastningar.

Men kravaller liknande dem i Husby tror Malin Sundström inte att det blir.

– Om de tror att de ska kunna ta över den här platsen så har de fel. Det kommer vi inte att tillåta.

Kommunen och polisen har haft flera möten och pratat om vad man ska göra åt oroligheterna. Fältassistenter och väktare har ökat sin närvaro i området och polisen har även pratat med de berördas föräldrar vilket, enligt polisen, gett resultat. Men nu väntar också hårdare tag.

– Vi måste börja lagföra de här ungdomarna, säger Malin Sundström.

I fredags uppgav Arriva att ingen stenkastning mot bussar ägt rum under veckan och att bussarna kunnat gå som vanligt.

Handikappföreningen HSO:s lokal på Dragonvägen utsattes nyligen för stenkastning och fick flera rutor krossade.