ANNONS

Stor oro för dödlig mask

Lill-Marie Pangel har haft en svår tid den senaste månaden. Hennes hund, Jackson, misstänks ha drabbats av den franska hjärtmasken.
Lill-Marie Pangel har haft en svår tid den senaste månaden. Hennes hund, Jackson, misstänks ha drabbats av den franska hjärtmasken.
I flera veckor svävade bordercollien Jackson mellan liv och död utan att veterinärerna kunde hitta felet.

Nu misstänks hunden vara den första på det svenska fastlandet som angripits av den franska hjärtmasken.
ANNONS

Det är redan känt att den franska hjärtmasken finns hos rävar i Skåne, Småland och längs med Västkusten. Men ännu har den inte påträffats i Stockholm.

Hittills har två hundar drabbats i Sverige, båda på ön Sydkoster i Bohuslän. Men nu misstänks treårige bordercollien Jackson vara drabbad, och det skulle i så fall vara första gången det händer på svenska fastlandet.

När han med en viftande svans och ett glatt humör möter oss i hallen är det svårt att tro att han för bara några veckor sedan låg för döden.

Men den kala, avrakade och avmagrade magen skvallrar om vad hunden gått igenom.

Matte Lill-Marie berättar att Jackson blev trött, deppig och saknade aptit dagarna före jul.

– Det började med feber och när han började hosta blod på julafton blev jag riktigt orolig.

Jacksons feber blev värre. Efter julhelgen tog Lill-Marie med Jackson till akuten. Sedan dess har det blivit otaliga besök hos veterinärer, tre intagningar på djursjukhus och flera omgångar röntgen. Dessutom har han genomlidit kraftig lunginflammation, andningssvårigheter och cirkulatoriska förändringar i blodet.

– Veterinärerna trodde tidigt att det kunde handla om parasiter och vi har avmaskat från början. Men inget hjälpte. Flera gånger trodde jag att Jackson skulle dö, det har varit en fruktansvärd tid, berättar Lill-Marie.

Efter att veterinärerna avfärdat orsak efter orsak uppger Lill-Marie att hon fick beskedet att de misstänker den franska hjärtmasken.

ANNONS

– Hans symptom stämmer, speciellt den kraftiga lunginflammationen som är en sekundär reaktion. Jag har fått många frågor om jag har varit i Danmark eller i södra Sverige med Jackson, men det har jag inte.

Däremot brukar hon ofta rasta sin hund på Järvafältet i nordvästra Stockholm och där finns enligt Lill-Marie många rävar.

– Så varför skulle den inte ha kunnat komma dit? frågar hon sig.

I dag, en månad senare, efter hittills fyra avmaskningar mår Jackson bättre. Men veterinärerna har fortfarande inte hittat mask i hans avföring.

Enligt Camilla Jüllig, veterinär på länsstyrelsen, är det inte lätt att lokalisera parasiten i djuren.

– Parasiter är knepiga varelser och finns ibland i vilostadier. Ibland utsöndrar de ägg i avföring och ibland ingenting. Det gäller dessutom att avmaskningsmedlet träffar rätt plats i rätt stadium.

Om den franska hjärtmasken nu nått Stockholm är det problematiskt för hundägare. En smittad hund innebär oftast otaliga veterinärbesök med dyra räkningar som följd, och i värsta fall kan djuret dö.

Många hundägare är nu oroliga för att masken kommit till Stockholm. På länsstyrelsen väntar man på veterinärernas utredning.

– Är det fransk hjärtmask kommer vi ut med rekommendationer till hundägare, framförallt om att lägga om sitt avmaskningsprogram, säger Camilla Jüllig.

När han började hosta blod på julafton blev jag riktigt orolig. Lill-marie Pangel hundägare

Fakta

Rävavföring och sniglar sprider smittan

Enligt uppgifter från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har endast två hundar i Sverige smittats med den franska hjärtmasken – båda på ön Sydkoster. En av hundarna avled.

Masken är utbredd i Europa. och finns hos rävar i Danmark.

Den sprids via rävars avföring som lockar till sig sniglar. När hunden sedan nosar, slickar eller äter upp snigeln blir den smittad.

Den påverkar inte människor. Källa: SVA