Morgonkollen: Stora brand i radhus

Morgonkollen, lördag.
Morgonkollen, lördag.
Roland och hans familj fick nytt hem efter Mitt i:s rapportering om branden, 15 års fängelse för mordförsök, stor brand i radhus i Järfälla, och i dag blir det mulet och en del snö. Här är Morgonkollen lördag med det senaste från Storstockholm.

Vräktes efter branden – men nu har familjen fått ny bostad

Roland Isaksson och hans familj förlorade hastigt sitt hem i efterdyningarna av en lägenhetsbrand i Upplands Väsby.

Den senaste tiden har varit något av en bergochdalbana. Men Mitt i:s berättelse om familjens öde har lett till enormt mycket värme och stöd från Rolands medmänniskor, berättar han. Nu har han skrivit på kontraktet för ett nytt hem, sedan även Väsbyhem kontaktat honom.

– Det är en väldigt annorlunda upplevelse, att gå från det nattsvarta till det jag nu upplever. En tro på människan kommer tillbaka, säger han.

Stor brand i parhus i Järfälla

Vid 02.30-tiden natten mot lördag larmades brandkår till Järfälla med anledning av en fullt utvecklad brand i ett parhus. Enligt TT ska ingen ha skadats, och grannarna kom också ut ur huset.

15 års fängelse för mordförsöket i Enskede

Södertörns tingsrätt dömde på fredagen den 35-åriga man som suttit åtalad för mordförsöket i Enskede den 2 juli till 15 års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott.

Det var på kvällen som en man och en kvinna satt i sin bil vid Östbergavägen när den 35-årige mannen, beväpnad med automatvapen, dök upp och började skjuta mot dem. Skjutandet följdes av en biljakt som slutade abrupt i villaområdena på Sockenvägen, där mannen och kvinnan prejats av vägen. Den 35-årige mannen sköt sen rakt in i bilen med både automatvapen och pistol. Mannen träffades av sex skott, men överlevde. Den 23-årige man som också suttit åtalad för delaktighet frias helt.

Totalt 33 tomhylsor hittades efteråt.

Sedan 2013 har det pågått en konflikt mellan två kriminella nätverk, ett från Östberga och ett från Bredäng, och händelsen kopplas till nätverken av åklagaren.

Kulturhuset Stadsteatern börjar renoveras

Nu börjar Kulturhuset Stadsteatern att totalrenoveras. Kostnaden beräknas till en miljard kronor och byggnaden stängs under 2019 och första delen av 2020 för att flyttas, skriver Dagens Nyheter.

Lägenhetsbrand i Vårberg – folk evakuerades via balkongerna

Vid 13-tiden på fredagen larmades räddningstjänsten om en lägenhetsbrand i ett sjuvåningshus på Stångholmsbacken i Vårberg. En halvtimme senare rapporterade polisen att släckningsarbetet pågick.

Enligt Aftonbladet tvingades räddningstjänsten hjälpa folk ner från sina balkonger via stegar.

…och så vädret

Det blir, tyvärr, ingen sol i dag i Stockholm. I stället mest mulet och en del snö, och omkring noll grader. I natt blir det mulet och 1-4 minusgrader.