Stor risk för olyckor när avspärrningar trotsas

De gula förbudsskyltarna är ett populärt byte, särskilt på helgerna, berättar byggchefen Maria van de Beek.
De gula förbudsskyltarna är ett populärt byte, särskilt på helgerna, berättar byggchefen Maria van de Beek.
Varken förbudsskyltar eller betongblock stoppar besökare i Täby centrum från att ge sig in på de olika byggområdena.

– Det är livsfarligt att vistas där, säger kommunens byggchef Maria van de Beek.

Flera personer kommer upp mot Täby centrum via utryckningsvägen medan vi står och pratar med Maria van de Beek utanför polisens utfart. De flesta verkar lätt förvirrade.

Kommer man från centrum och ska neråt så är det inte alldeles tydligt att man kan ta av mot höger och gå under tak längs med husväggen. Det är lätt att tro att det är stopp, att man inte kommer vidare om man inte väljer att trotsa förbudsskyltarna.

Men det skapar oro bland byggarbetarna i Täby centrum när allmänheten inte respekterar avstängningarna vid byggarbetsplatserna, berättar Maria.

Inte heller polisens utryckningsväg respekteras av alla.

– Häromdagen såg jag ett gäng tonårstjejer som promenerade längs uttryckningsvägen och de hörde inte ens polisbilen när den kom med sirener och blåljus. De kunde ha blivit påkörda, säger Maria van de Beek.

Hon förstår att det kan se ut som om man har en stor öppen väg fram till centrumets entré, även om det är noga skyltat att obehöriga inte får vistas där.

– Varje dag passerar folk i alla åldrar och bilar förbi och en del parkerar till och med inom området.

Förutom att det är farligt för den som ger sig in på området är det en stress för dem som arbetar där. En mycket farlig episod utspelade sig i somras.

– Vi höll på att lägga vattenledningar utanför Täby närsjukhus. En stor grävmaskin hämtade sprängsten som den skulle lasta över på lastbilen. Plötsligt dök en man upp som hade klättrat över två tungavstängningar i betong. Just när grävskopan var full med sprängsten gick han mellan grävmaskinen och lastbilen.

Grävmaskinens förare blev mycket rädd och chockad och händelsen är anmäld som ett tillbud till Arbetsmiljöverket.

– Mannen som passerat förbi skällde på grävmaskinisten för att denne blivit upprörd.

de som arbetar med byggena önskar att besökarna ska följa anvisningarna så att alla kan få slippa tråkiga olyckor. Avspärrningar och staket ses över kontinuerligt och kompletteras där det behövs.

– Vi försöker visa tydligt hur man på bästa sätt kan ta sig från exempelvis bussen till centrum. Det är inte alltid den snabbaste vägen, men den säkraste.

Ett annat problem är att de gulröda förbudsskyltarna med en överkryssad gubbe på inte får sitta kvar.

– De plockas ner under helgerna. Vi försöker skruva fast dem allt mer rejält, men det hjälper inte.