Ny stor sjukhusflytt på gång vid NKS

Under flera år flyttar Karolinska universitetssjukhuset i Solna över verksamheten från den gamla byggnaden till Nya Karolinska, NKS. Under 2018 kommer flera nya flyttlass att gå.

Den första inflyttningen på Nya Karolinska i Solna skedde i november 2016. Nästan precis för ett år sedan. Nu har planen för nästa flyttomgång spikats.

Under 2018 kommer öppenvård, cancerverksamhet, neuroverksamheten, akuten, intensiven och förlossningen att flytta in i det nya sjukhuset.

Den nya ytan utgör 200 000 kvadratmeter och i april kommer den nya huvudentrén på Eugeniavägen 3 att öppna.

– Vi har ett stort jobb framför oss med driftsättningen av den nya sjukhusbyggnaden. Vi sätter patientsäkerheten främst och kommer kontinuerligt att utvärdera processen för att garantera att flytten sker med full patientsäkerhet, säger Stanley Holsteiner, chef förKarolinskas flyttprogram, i ett pressmeddelande.

NKS har under sitt första år haft problem med it-tekniken. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, inledde därför en tillsyn av just tekniken på NKS för drygt ett år sedan.

De senaste veckorna har NKS återigen haft olika teknikproblem. Problem som enligt uppgifter till DN ska ha lett till livshotande skador för en patient.

När sjukhuset helt och hållet flyttat in på NKS ska den gamla byggnaden säljas. Landstinget förväntar sig att få in mellan åtta och tio miljarder för den gamla Karolinska.

Fakta

NKS flyttplan 2018

Flyttpaket 1, den 22 april: Öppenvård inom olika specialiteter.

Flyttpaket 2, den 13 maj: Delar av cancerverksamheten.

Flyttpaket 3, vid månadsskiftet september/oktober: Neuroverksamheten.

Flyttpaket 4, i slutet av 2018: Akutmottagningen för vuxna, dvs den nya intensivakuten, operation, intensivvård resterande vårdavdelningar samt förlossningen.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset