Stor sten dundrade rätt in i husväggen

Telias gamla lokaler som nu används av företaget Mässinteriör i Stockholm AB förstördes delvis.
Telias gamla lokaler som nu används av företaget Mässinteriör i Stockholm AB förstördes delvis.
Fyra personer på ett kontor i Lindalens industriområde chockades då ett stenblock från ett sprängningsarbete dundrade in i huset.

Maria Aro satt och jobbade i torsdags när hon först hörde den varningssignal som hon vant sig vid, sedan Tyresö kommun i höstas startade bygget av en flisanläggning på grannfastigheten.

– Efter signalen kom en smäll som gjorde att hela huset riste och stenar rullade ner utanför fönstret. Sedan smällde det en gång till, fast ännu högre. Då trängde en sten in i väggen till vår konferensavdelning. Elementet lossnade och vattnet sprutade åt alla håll.

Maria Aro kände panik och undrade om det skulle komma fler smällar.

– Vi blev ganska chockade och oroliga allihop.

Sprängningarna på Mediavägen utfördes av företaget Bergbolaget i Götaland AB som jobbar på uppdrag av Valla asfalt och mark AB som fått kommunens uppdrag att bygga flisanläggningen. Enligt Håkan Hegvold, biträdande projektledare, kommer det att dröja innan man fått klarhet i vad som orsakade att stenarna rullade nerför slänten.

– Vi har gjort noggranna riskanalyser innan vi började, men sprängsalvan var ändå för stark för berget. En möjlig teori är att det fanns okända sprickor efter sprängningar på 1980-talet, men det finns andra faktorer som också kan ha påverkat.

Stenen som dundrade mot konferensrummet vägde 300–400 kilo. Polisen i Nacka har inlett en förundersökning om framkallande av fara för annan och skadegörelse.