Stor tillgång på vapen i västerort

Två dödsskjutningar under en och samma vecka i västerort. På onsdagen, två dagar före dödsskjutningen vid Brommaplan, sköts en 19-åring från Rinkeby i ett skogsområde vid Småbjörksvägen i Bromsten.
Två dödsskjutningar under en och samma vecka i västerort. På onsdagen, två dagar före dödsskjutningen vid Brommaplan, sköts en 19-åring från Rinkeby i ett skogsområde vid Småbjörksvägen i Bromsten.
Kriminella grupper kan lätt få tag på skjutvapen i västerort och Järva. Det tros vara en av anledningarna till att antalet skjutningar i området är så högt.

Totalt har polisen ryckt ut på 27 skjutningar under årets första sju månader.

– Det är mycket och inte en normal bild som ska accepteras, säger Stephan Kiernan, lokalområdeschef i Kista.

För snart två veckor sedan, den 22 juli sköts en 19-åring till döds i Rissneskogen mellan Bromsten och Rinkeby. Natten till fredagen samma vecka sköts en 16-åring utanför en bensinmack på Brommaplan. Han avled senare på sjukhuset.

Lokaltidningen Mitt i har under våren kunnat berätta om flera skjutningar i västerort. Hittills i år har det varit totalt 27 skjutningar. I 14 av fallen har någon skadats och tre personer har dödats.

– Det är i de allra flesta fallen uppgörelser mellan kriminella grupperingar. Det sker ofta spontant och är sällan planerat. Men det innebär inte att det skapar mindre oro, och det har hänt att utomstående hamnat i skottlinjen, säger Stephan Kiernan.

Samtidigt satsar Västerortspolisen stora resurser för att komma åt den lilla kärna som ligger bakom de flesta skjutningarna. I södra Järva har den så kallade Fenixinsatsen pågått under över ett års tid. Förutom att antalet patrullerande poliser ökat i området så arbetar en specifik utredningsenhet med att försöka komma åt nyckelpersoner inom vissa grupperingar i området.

Även i Hässelby och Vällingby pågår sedan april en satsning som kallas Speedway. Där har man dubblerat antalet poliser i området för att öka tryggheten efter flera skjutningar.

My Kreffe Olsson som är insatsledare för Speedway berättar att många inte anmäler medlemmar i de kriminella gängen i området, för att de är rädda för hämnd- aktioner.

– Det kan vara allt från små- saker, som att någon snattar en cola eller en chokladbit från en butik till mycket grövre brott, som inte anmäls. Vi försöker att vända på den mentaliteten, säger han.

En anledning till årets många skjutningar, trots insatserna som görs, är att det finns stor tillgång på skjutvapen i områdena.

– Det är inte särskilt svårt att få tag i vapen och det behöver inte vara speciellt dyrt heller. Men vi jobbar mycket med att göra husrannsakan och kontroller och då hittar vi många vapen, säger Stephan Kiernan och framhåller den årslånga Fenixinsatsen som oerhört betydelsefull.

– Sedan vi startade den har vi kunnat häkta ett 20-tal personer som tillhör den lilla kärnan som ligger bakom de flesta av de grövre brotten i området.