ANNONS

Stora förändringar i Kungsholmens skolor

Eiraskolan är en av skolorna där det sker förändringar nästa år.
Eiraskolan är en av skolorna där det sker förändringar nästa år.
Vad ska ditt barn gå i skolan nästa år? Kanske inte där du tror.

Från och med höstterminen 2016 struktureras nästan alla skolor på Kungsholmen om, kan Mitt i avslöja.
ANNONS

Stora omorganisationer väntar på de flesta av Kungsholmens kommunala grundskolor. Det framgår av ett brev som skickats ut till föräldrar på Klastorpsskolan som Mitt i har tagit del av.

En anledning till omorganisationen är, enligt brevet, att betyg för några år sedan infördes i årskurs sex. Eftersom flera skolor på Kungsholmen i dag bara har barn upp till femman vill staden utöka dessa skolor med en årskurs. Då kan samma lärare sätta betyg som haft dem tidigare.

”Detta har man inte kunnat göra tidigare på grund av platsbrist” skriver Stockholms grundskoledirektör Inger Pripp i ett mejl till Mitt i.

”I och med öppnandet av Konradsbergsskolan har lokaler ställts till skolornas förfogande som möjliggjort denna förändring enligt läroplan. En ny skola planeras också inom stadsdelen.” fortsätter mejlet.

Enligt henne är förändringarna specifika för Kungsholmen och inte något som kommer att införas i andra delar av staden. Föräldrarna har informerats om förändringarna men inte fått tycka till i förväg, enligt Inger Pripp.

Den skolan som får störst förändringar är Klastorpsskolan där klass fyra och fem flyttas till Rålambshovsskolan.

Christian Tamker, ordförande i Klastorpsskolans föräldraförening är kritisk till att informationen förmedlades till barnen innan föräldrarna fick reda på något.

– Informationen kom våra barn tillhanda en fredag precis före helgen. Flera barn blev förtvivlade. Informationen till berörda klasser har varit synnerligen undermålig och förvirrande, säger han.

Enligt Sandie Sandquist, rektor på Klastorpsskolan, har man dock medvetet valt att först informera lärare på skolan om förändringen och sedan låta dem informera eleverna innan informationen gått ut till föräldrarna. Det för att undvika förvirring och ryktesspridning bland eleverna, om de skulle få informationen vid olika tillfällen från sina föräldrar.

ANNONS

– Vi har haft en noggrann och tydlig kommunikationsplan, säger hon.

Fakta

Så ska skolorna omorganiseras

Eiraskolan utökas från årskurserna F-5 och blir i stället en F-6-skola. Eleverna i nuvarande årskurs 5 blir därmed kvar på Eiraskolan.

Essingeskolan utökas från F-5 och blir F-6-skola. Nuvarande årskurs 5 blir därmed kvar på Essingeskolan.

Klastorpsskolan blir en F-3-skola. Utrymmet på Klastorp medger inte en större skola i nuläget. Eleverna i nuvarande klass 4 och 5 överförs organisatoriskt till Rålambshovsskolan, men kommer att sitta kvar i lokalerna på Konradsberg. Klastorpsskolans elever i nuvarande årskurs 3 kommer därför att få välja ny skola till hösten 2016.

Kristinebergsskolan fortsätter vara en skola för F-6.

Rålambshovsskolan blir en skola med årskurserna 4-9 när klasserna från Klastorpsskolan överförs. Det är en utökning från dagens 6-9.

Kungsholmens grundskola flyttar tillbaka till den nybyggda skolan på Kungsholmen, men berörs i övrigt inte av förändringarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.