Den stora jazzfestivalen kommer till Täby

Johan Taube sliter för att få kulturlivet i Täby att växa.
Johan Taube sliter för att få kulturlivet i Täby att växa.
Snart drar Stockholms jazzfestival igång. Nu har Täby för första gången fått en egen scen i den gamla villan på Karby Gård.
– Det placerar Täby på jazzkartan, säger kulturpersonligheten och eldsjälen Johan Taube.

Fredagen den 6 oktober infaller dagen Stockholms alla jazzkatter väntat på. Då vispar Stockholms jazzfestival igång med över 170 olika artister på ett fyrtiotal scener runtom i Stockholm. I år tar tonerna sig hela vägen till Täby där ”Glory All Stars” kommer att lira på Karby Gård den 12 oktober.

– Det känns mycket stimulerande att vi har fått chansen att vara med på Stockholms jazzfestival, och jag hoppas att Täby nu får en plats på jazzkartan, säger Johan Taube från Täby kulturcentrum Karby gård.

Johan Taube tror att deras medverkan på Stockholms Jazz Festival kan ge ett extra schvung åt Täby jazzscen. Foto: Erik Lejdelin

Täbys jazzscen mår bra, säger Johan Taube, men den har haft en liten krokig väg genom åren.

– När JANO Jazzklubb tvingades flytta från Täby Park Hotell till Vallentuna 2015 uppstod ett tomrum. Men på våra onsdagskvällar har det blivit allt mer jazz. Dem kvällarna lockar flest besökare och ibland är det helt knökfullt här inne, säger han.

 ”Vi på Karby gård driver en stor del av kommunens kulturutbud, eftersom de inte satsar på någonting själva”

Tungt lass för Täbys kulturarbetare

Men det är inte lätt att syssla med kultur i Täby, menar Johan Taube, som säger att kommunens kulturintresse är synnerligen svalt.

– Det är ju klarlagt att Täby är bland de kommuner i Sverige som satsar minst på kulturen. Vi sliter som bara den för att gå runt här och betala hyran till kommunen för gården, säger han och fortsätter:

– Vi ser det själva som att det är vi på Karby gård som driver en stor del av kommunens kulturutbud, eftersom de inte satsar på någonting själva.