ANNONS

Så gick den stora julaftonsfesten i Kungsängen

Petjos café och konditori, GC Kök och bar, Golden Cave, Julafton
Dani Abdallahad, ägare, Petjos café och konditori, var en av arrangörerna bakom julbordet på julafton.
En av julens stora snackisar i Upplands-Bro var ägarna till Petjos café och restaurang Golden Caves gemensamma initiativ på julafton – en julbordsfest för alla som ville komma. Men hur gick det?
ANNONS

Det är torsdag och januari har gjort entré så även i Kungsängens centrum. Ett stenkast från Petjos café ligger torget öde förutom de beryktade julkulorna som sträcker sig mot himlen samtidigt som solen tittar fram.

Julaftonsfesten på Petjos flyttas efter jätteintresset

Vid ett bord inne på caféet sitter en av ägarna, Dani Abdallahad – han ler då han ska beskriva stämningen på julafton.

Petjos café och konditori, GC Kök och bar, Golden Cave, Julafton

Två av tre nöjda arrangörer – Dani och Maykel Abdallahad. Foto: Niklas Loman

”Vi var lite oroliga att folk mest skulle komma för att äta och sen dra”

– Vi var lite oroliga att folk mest skulle komma för att äta och sen dra. Att det aldrig skulle skapas nån julstämning. Men det blev faktiskt helt tvärt om, många hängde på låset då vi öppnade och stannade tills vi stängde, säger Dani Abdallahad.

”Kan man hjälpa människor så ska man göra det”

Bakom disken utbrister Danis bror Maykel Abdallahad att det här var den bästa julafton i hela hans liv – han ser allvarlig ut när han säger det.

– Kan man hjälpa människor så ska man göra det, tillägger Maykel.

ANNONS

Maykel Abdallahad, Petjos café och konditori, GC Kök och bar, Golden Cave, Julafton

Maykel Abdallahad sammanfattar julbordet som ”den bästa julafton i hela hans liv”. Foto: Niklas Loman

Stundtals fullsatt

Enligt Dani Abdallahad var det stundtals fullsatt på GC Kök och bar, det vill säga att det befann sig 120 personer i lokalen samtidigt. Dani är noga med lyfta Golden Caves ägare Emin Er och påpeka att alla gjorde ett jättejobb – även om det är han som får berätta om julaftonsfesten.

Petjos café och konditori, GC Kök och bar, Golden Cave

Dani Abdallahad, Emin Er och Maykel Abdallahad från Petjos café och Golden Cave i Kungsängen. Foto: Privat

Varför var det viktigt för er att välkomna alla och inte ”bara” en viss grupp?

– Vi ville att det här skulle bli ett helt normalt julfirande och komma bort från känslan att det var en välgörenhetsgrej, men samtidigt nå de som kanske annars skulle suttit ensamma, vilket jag tycker vi lyckades med.

Träffa ensamma människor i rollen som caféägare

Dani upplever att han och hans bror möter mycket ensamma människor i sin roll som caféägare. Han menar att människor tenderar att öppna sig då de besöker caféet.

Välkomnar alla på julfirande: ”Vi vill inte begränsa oss”

Gör ni om detta nästa år?

– Ja, lätt att vi gör! Och det är då vi hoppas att fler vill vara med, inte bara rent ekonomiskt, utan mer vara med och dela den här dagen. Många har resurser men kanske inte tiden – och det är tiden som spelar roll, säger Dani.

Hoppas på kommunen nästa år

Tills nästa år hoppas Dani och Maykel att både större företag och kommunen engagerar sig i att skapa julstämning för alla på julafton.

– Jag kan tycka att de nästan ska känna lite skam och dyka upp nästa år, säger Dani Abdallahad.

ANNONS