Stora planer för Älta kulturhus

Älta kulturhus har fått en ny verksamhetschef.

– Utmaningen ligger i att skapa något unikt för dem som bor här, säger Anette Klingeborn Skoglund.

Filmarbetare, konstnärlig ledare och teaterpedagog. Anette Klingeborn Skoglund, ny verksamhetschef för Älta kulturknut, har bred erfarenhet av kulturarbete.

– Jag har arbetat på Siggesta gård i Värmdö som konstnärlig ledare, men det är en lite annan målgrupp och en annan bredd i det här uppdraget, säger Anette Klingeborn Skoglund.

Nu väntar ett fullmatat vårprogram som hon hoppas ska få både Nackabor och Tyresöbor att ta sig till Älta kulturhus.

– Det är inte helt lätt att driva kulturverksamhet i en ”hängränna” till Stockholm. Går man på något kulturellt så går man till Dramaten eller Kulturhuset i Stockholm. Det gäller för oss att erbjuda något som känns nära, tryggt och nästan som hemma.

Planen är också att bredda verksamheten, bland annat kommer man att ha filmvisning på söndagar, starta en filmverkstad och erbjuda skrivarkurser.

– Vi vill nå yngre människor. Äldre når vi redan, genom att många är med i kulturföreningen. Men här ska tjejer som inte varit med i någon förening tidigare kunna spela teater, eller ungdomar som lämnat skolan hänga. Vi håller precis på att bygga upp vår kaféverksamhet.

Något som hon tycker är spännande är verksamhet som går över gränserna, som blandar det oväntade.

– Bland annat har vi en vision om att yngre ska kunna vara mentorer åt äldre, och äldre åt yngre. Vi vill också kunna blanda proffs med amatörer. På våra fester som vi arrangerar för funktionsnedsatta har vi en idé om att vi kan värva proffs som gör konserter tillsammans med dem, säger Anette Klingeborn Skoglund.

Fakta

Älta kulturhus

Invigdes 2011.

I huset finns verksamheter som stickcafe, jam för alla åldrar, tedans, öppen scen, författarafton, och mångkulturell dag.

Källa: Älta kulturknut