ANNONS

Stora planer för Sturehof

Stockholms stad hoppas på turistinvasion till Sturehofs slott i framtiden. Ekologi, hållbarhet och närproducerat, ska vara ledorden.
Stockholms stad hoppas på turistinvasion till Sturehofs slott i framtiden. Ekologi, hållbarhet och närproducerat, ska vara ledorden.
Planerna för Sturehofs slott går framåt.

Till våren kommer Stockholms stad att undersöka möjligheterna att utveckla slottet till ett stort turistmål med ekologisk inriktning.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Stockholms stads planer på att rusta upp Sturehofs slott för 50 miljoner kronor. I vår inleds en fördjupad studie för att undersöka hur verksamheten kan utvecklas med ledorden ekologi, hållbarhet och närproducerat.

– Vi vill utveckla besöksnäringen, sannolikt med inriktning på det ekologiska. Det finns stora möjligheter för det med åkermarken runt omkring slottet, säger Lars-Edwin Andersson, konceptutvecklare och affärsutvecklare på fastighetskontoret.

Stockholms stad vill utveckla ”ett ekologiskt och hållbart närbruk under kommersiella villkor.” Två inspirationskällor finns i Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndal, samt Leva kungslador på Gotland. Enligt Lars-Edwin Andersson befann sig Gunnebo slott i slutet av 90-talet i samma läge som Sturehof i dag. Efter satsningar har slottet numera 350 000 besökare om året. Leva Kungslador på Gotland har en verksamhet som bygger på ekologiskt tänkande i allt från mat till hantverk.

I dag finns ingen kollektivtrafik till slottet, men det finns tankar om att skapa bussförbindelser. Stockholms stad har också diskuterat båttrafik från city med Strömma Kanal.

Botkyrka kommun ingår sedan i höstas i dialogen om slottet.

– Det roliga med Sturehof är att det finns så stora möjligheter. Verksamheten kan röra till exempel kultur, natur, underhållning, konserter och handelsträdgård. Det måste vara en helhet bestående av olika delar och Gunnebo är kanske det bästa exemplet för det, säger Magnus Andersson, förvaltningschef på Botkyrka kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.

Hur många besökare kan slottet ta emot?

– Nog tror jag att det kan bli lika många besökare som på Gunnebo, under förutsättning att vi löser kommunikationerna. Men det kommer att ta några år. Gunnebo blev inte en succé över en natt.

Enligt Lars-Edwin Andersson är Sturehofs slott en av de byggnader Stockholms stad månar mest om.

ANNONS

– Det bästa sättet att göra det på är att ha mycket verksamhet där, säger han.