ANNONS

Stora planer för Tensta centrum

Här är de nya planerna för Tensta centrum: Flera förvaltningar med hundratals tjänstmän och ett stort antal nya butiker.

Ett omfattande bygge, men fullt möjligt menar Fastpartner.

– Vår vision är att det här ska bli av, säger centrumchef Mats Carinder.
ANNONS

Trots att det än så länge bara är planer är det en tydlig bild av ett framtida Tensta Mats Carinder målar upp när han visar Lokaltidningen Mitt i runt i centrum.

Han pekar på taket av Plusgrillen och tunnelbanan och förklarar hur centrumägarna Fastpartner ser framför sig hur en utbyggnad skulle kunna se ut: Stadsdels-, ­arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen och hundratals tjänstemän därifrån tar plats på en tillbyggd takvåning, en ny entré ersätter den gamla och i botten­plan blir det handel.

– Jag tror att det är jätteviktigt att det händer något i Tensta. Och kundunderlaget finns definitivt, säger Mats Carinder.

Tanken är också att huskroppen byggs ihop med p-huset för att bilda en stor byggnad. Parkerings­huset, som har varit skäl till en del oro i stadsdelen, skulle på så vis vara enklare att göra säkert menar Mats Carinder.

Fastpartner vill även lyfta upp konsthallen för att ge dem en mer central roll i centrum.

Guleed Mohamed bor i Tensta och blir glad när han hör om planerna. Förvaltningarna i centrum tycker han låter som en bra idé.

– Jag tycker det låter fantastiskt. Vi behöver få hit alla myndigheter vi kan få. Det skulle gynna de ­lokala näringsidkarna, säger han.

Enligt oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP) finns det beslut sedan tidigare om att utbildningsförvaltningen och en rad andra förvaltningar ska flyttas ut från ­innerstan.

– Den nya majoriteten tyckte ju att vi gjorde det här alldeles för långsamt, men nu verkar som att allt lagts i en malpåse. För mig är det helt obegripligt att man inte tar tag i det, säger hon

ANNONS

Enligt den sittande majoriteten finns det fortfarande planer på att flytta förvaltningen till Tensta, men hur nära i framtiden det ligger vill man inte kommentera.

– Det borgerliga gänget kastade bara upp förslag utan att utreda det och tog beslut om det här utan ordentligt underlag. Just nu tittar vi på två fastigheter i Tensta, men det måste ju gå att få ekonomi i det hela, säger biträdande finansborgarrådet Jan Valeskog (S).

Daniel Futsum gillar tanken på en utbyggnad och upprustning av centrum. ”Jag tror att det skulle kunna bli bra”, säger han.

Jag tror att det är jätteviktigt att det händer något i Tensta.Mats Carinder, centrumchef

Fakta

Flera förvaltningar och nya butiker

Förvaltningar och tjänstemän flyttas från Stadshuset och tar plats i en tillbyggd takvåning.

Ny entré.

Bottenplan med handel och flera nya butiker.

Huskroppen byggs ihop med parkeringshuset.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.