Stora planer som rann ut i sanden

Så skulle centrum se ut efter flytten.
Så skulle centrum se ut efter flytten.
Idrottshallen som planerades.
Idrottshallen som planerades.
Stadsdelsförvaltningen ska tillbaka till centrum i Tensta. Men det har politikerna sagt sedan 2009. Tenstagaraget och Kämpingeskolan har varit två alternativ som diskuterats.

– Jag har nästan gett upp. Jag har lobbat för garaget i tre år och lagt ut stora summor, men ingenting händer, säger­ Mats Carinder, centrumchef i Tensta.

Stadsdelsförvaltningen har bundit upp sig att hyra lokalerna i Lunda, där de nu sitter, fram till 2020. Alla frågor om flytten hänvisas till stadsledningskontoret.

Där kan man inte svara på när något besked om förvaltningsflytten väntas.

– Nu tittar vi på ärendet igen. Det handlar om stora investeringar om vi ska bygga nytt hus. Det är bland annat därför det har dragit ut på tiden, säger Stefan Kristensson, lokalstrateg på Stockholms stad.

Han bekräftar att samtal förts med Fastpartner, men det har inte lett till något avtal eller någon överenskommelse.

Stadsdelsförvaltningens hus är inte det enda bygge som runnit ut i sanden.

Det var pompa och ståt när förstapriset för arkitekttävlingen delades ut 2005. Över 60 bidrag hade kommit in från olika arkitektbyråer. Vinnaren blev Sweco som i planerna ville lyfta Taxingegränd till samma nivå som Tenstagången och det skulle bli en idrottshall på platsen där garaget i dag står.

Men av planerna blev ingenting.

Initiativet till arkitekttävlingen kom från Stockholms stad med bland andra Py Börjeson (S) i spetsen. Hon var stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i staden mellan 2002 och 2006.

– Vi var seriösa när vi presenterade förslaget och ville att det skulle bli av, men jag tror att det var för nära inpå maktskiftet, så vi hann aldrig följa upp förslaget, säger Py Börjeson.