ANNONS

Stora problem med felparkerande diplomater

Det finns 155 parkeringsplatser på Östermalm där bara diplomater får stå.

Men många diplomater parkerar ändå fel och behöver inte betala tillbaka p-böter – då de är immuna.
ANNONS

Folkpartiets oppositionsborgarråd Lotta Edholm vill nu ta tillbaka platser från de ambassader där störst p-syndare finns.

– Helst ska de parkera rätt och betala sina böter. Men när det inte sker är det enda staden kan göra att minska deras platser, säger hon.

Redan i år handlar det om en miljon kronor i diplomatböter, enligt tidningen Dagens industri som i sin tur fått siffror från Transportstyrelsen. De flesta böterna har delats ut i Stockholm.

Det ska vara ett antal ambassader som missköter sig mest, varav flera har obetalda parkeringsskulder på över 100 000 kronor var, enligt tidningen.

Varje ambassad har dock rätt till tre så kallade beskickningsplatser där bara diplomater får parkera. Lokaltidningen Mitt i har kartlagt samtliga sådana platser som Stockholm stad har gett till diplomater och det visar sig att en stor del av dessa ligger spridda över Östermalm – hela 155 stycken.

– Jag kan förstå att det är provocerande för östermalmare att se felparkerade diplomatbilar, när de själva har svårt att hitta parkeringsplatser. Speciellt eftersom jag tror att stockholmarna respekterar diplomatplatserna, säger Lotta Edholm som dock generellt tycker det är bra att huvudstaden erbjuder platser för ambassadpersonal.

Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd. Han säger att beslutet om beskickningsplatser inte är Stockholms stads utan Utrikesdepartementets (UD). Det staden kan göra är att flytta på platserna, men Helldén menar att platserna är strategiskt placerade nära ambassader.

– Och det är inte beskickningsplatserna som är problemet utan att de parkerar fel. Om man tar bort beskickningsplatserna är dessutom risken att diplomaterna parkerar olagligt i ännu större utsträckning, säger borgarrådet.

UD säger till Mitt i att man tar kontakt med de ambassader som visar ett mönster att inte följa parkeringsreglerna. För dessa ambassader påtalar UD att regler ska följas och att böter ska betalas.

ANNONS
Fakta

Diplomater behöver inte böta

Ambassadpersonal får inte parkera fel, men de är skyddade från utmätning eftersom de har politisk immunitet.

Polisen i Stockholm har dock dragit en diplomatisk felparkering ända upp Högsta domstolen för att se om diplomater verkligen ska vara immuna mot p-böter. HD har inte tagit ställning till om en eventuell resning ska beviljas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.