Stora problem med tömningsstationer för båtar

Transportstyrelsen har en karta där man kan söka efter stationer. Men av båtägarna P4 Stockholm pratar med är det ingen som känner till den.
Transportstyrelsen har en karta där man kan söka efter stationer. Men av båtägarna P4 Stockholm pratar med är det ingen som känner till den.
De fungerar inte, och de är för få. Det är kritiken mot tömningsstationerna för båtar i Stockholms skärgård, där båtägare släpper ut sitt toalettavfall.

Sen fyra år tillbaks är det förbjudet för fritidsbåtar att släppa ut sitt toalettavfall rakt ut i sjön. Istället måste båtägare tömma det i särskilda stationer.

Men flera av stationerna i skärgården fungerar inte, och i Norrtälje och Österåker är problemet värst, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm.

Få känner till Transportstyrelsens karta

Förutom att stationerna inte fungerar klagar många också på att det inte finns tillräckligt många.

– Vi får kontinuerligt mejl och samtal från båtägare om att de inte hittar stationer att tömma vid. Det behövs fler. Och det får vi höra mycket, att de som finns inte fungerar, säger Lisa Petersson, handläggare för fritidsbåtar på Transportstyrelsen till SR.

Men kännedom om att man kan få hjälp att hitta stationer tycks det vara brist på. P4 Stockholm är på plats i Gustavsberg och pratar med båtägare – och ingen känner till att man själv kan gå in och söka efter stationer på Transportstyrelsens hemsida.