Stora skillnader mellan mäns och kvinnors pensioner i Danderyd

Män i Danderyd får högre pension än kvinnor.
Män i Danderyd får högre pension än kvinnor.
Det har pratats mycket om skillnaden mellan mäns och kvinnors löner. Men skillnaden på pensioner är ännu större. I Danderyd är kvinnors pensioner bara 59 procent av männens.

Det är Dagens Nyheter som låtit jämföra män och kvinnors pensioner i Sverige. Enligt tidningen är pensionärer i Stockholms län de mest välbeställda i Sverige med en snittpension på 19 000 kronor.

Men det råder också stor ojämställdhet. I snitt får kvinnor i Stockholms län bara 70 procent av männens pension. Det blir 6633 kronor mindre i plånboken varje månad.

Särskilt stor är skillnaden i välbärgade områden, och Danderyd är värst. Här får kvinnorna bara 59 procent av männens pensioner.

– Pensionerna följer inkomsterna, och det är ganska stor skillnad mellan kvinnor och män. Det allmänna pensionssystemet drar ihop inkomstskillnaderna, men tjänstepensionerna förstärker dem, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till DN.

Regeringen är bekymrad över skillnaderna och har lovat att se över pensionerna med syftet att jämna ut mellan könen.

– Det handlar både om att få fler att dela på premiepensionen, och att exempelvis peka på tjänstepensionernas konstruktion, som driver på gapet mellan kvinnor och män. Framåt maj, juni hoppas vi i pensionsgruppen på ett antal konkreta förslag, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till DN.