Stora Ursvik får 15 000 invånare

En stor barnvänlig innergård omgiven av sexvåningarshus – ett av Riksbyggens framtida kvarter.
En stor barnvänlig innergård omgiven av sexvåningarshus – ett av Riksbyggens framtida kvarter.
En helt ny stadsdel växer fram i Stora Ursvik. Bygget – som är Sundbybergs största någonsin – får många fler bostäder än först planerat.

6 000 nya bostäder, skolor, ridhus, restauranger och sporthall ska bli verklighet.

Damm och grus yr om grävskoporna, plank och isolering ligger i travar, det borras, spikas och läggs avloppsrör. Här är idag en enorm byggarbetsplats. Stora Ursvik är Sundbybergs största bostadsprojekt någonsin, i planeringsstadiet skulle 4 000 bostäder byggas här och lika många nya jobb skapas på området. Men så blir det inte.

– Det blir fler bostäder och färre arbetsplatser. Det är svårt att få till stora kontorsetableringar och vi har inte nått upp till de nivåerna som var tänkt. Nu frigörs mer mark att bygga bostäder på i stället. Vi siktar på 6 000 nya bostäder och lite mindre än 2 000 nya jobb, säger kommunalråd Jonas Nygren (S).

I september i år startar bygget av en ny skola på Stora Ursvik med plats för 600 elever från förskola till årskurs sex. Det finns planer på ytterligare en skola i området för elever upp till nian.

Familjen Höglund, som flyttat in i ett nybyggt radhus intill byggarbetsplatsen trivs med det naturnära läget men önskar sig ett större utbud i Stora Ursvik.

– Det finns ju nästan ingenting här än, det är lite tråkigt att inte kunna gå ut och köpa glass med barnen. Och vill man ha en liter mjölk får man ta bilen till Hallonbergen, säger mamma Bodil.

Efter årsskiftet öppnar den första närbutiken. 2013 påbörjas bygget av ett torg med både kommersiell och kommunal service, vilket skapar Stora Ursviks stadskärna. Här planeras för en stor livsmedelsbutik, caféer, restauranger, vårdcentral och hemtjänst. I anslutning till centrum ska också en ny tvärbana gå. Men den såkallade Kistagrenen dröjer, enligt SL:s beräkning rullar de första spårvagnarna genom Stora Ursvik först 2018.

Bodil Höglund tror att tvärbanan kommer att lyfta området.

– Många av våra grannar jobbar i Kista. Då vore det ju perfekt att bara hoppa på tvärbanan och åka en station, säger hon som beskriver sin familj som ”den typiska Ursviksfamiljen”.

– Det är hysteriskt homogent här, haha! Nästan alla har småbarn. Men stämningen är trevlig, vi trivs här.

Över stängslet byggs just nu både radhus och lägenhetshus upp till sju våningar höga. Målet är att 25 procent av bostäderna ska vara hyresrätter.

Tidigast år 2020 är stadsdelen helt färdigbyggd. Slutnotan beräknas till 15 miljarder. Pengar som kommer tillbaka till kommunkassan, menar Jonas Nygren.

– 15 000 nya invånare ger stora positiva effekter. Shoppingen ökar, skattepengarna också. Stora Ursvik blir som en helt nybyggd stad med spännande arkitektur, som Sundbyberg fast annorlunda.

I radhuskvarteret ser man fram emot utvecklingen.

– Det vi längtar efter mest är faktiskt ett ställe med take away. Att kunna svänga ner och köpa en hämtpizza utan att behöva åka iväg med bilen vore ett plus, säger Bodil Höglund.

”Den typiska Ursviksfamiljen” Höglund, ser fram emot nya grannar, tvärbana och pizzeria. Märtha, 4, har plockat tussilago åt mamma Bodil. I vagnen Greta, 1.

Fakta

Stora Ursvik klart tidigast år 2020

Stora Ursvik byggs i etapper. 2020 beräknas stadsdelen vara klar. Beslutade byggen och preliminär byggstart:

Träningsgym hösten 2012

Närbutik våren 2013

Ridanläggning våren 2014

Stor livsmedelsbutik 2015

Dessutom planeras en sporthall, ett bibliotek, hemtjänstlokal och

en vårdcentral med BVC.