Storbildskupp mot planerna för Sturekvarteret

Budskapet på storbildsskärmen dök upp när presentationen skulle börja.
Budskapet på storbildsskärmen dök upp när presentationen skulle börja.
När det nya Sturekvarteret skulle presenteras på tisdagskvällen började storbildsskärmen på Stureplan lysa i svart och vitt med ett budskap till beslutsfattarna: "Stoppa stureplanerna".
– Vi välkomnar allas synpunkter, säger Charlotta Rosén på fastighetsutvecklarföretaget Tam Group.

Företaget hade förlagt presentationen av hur de vill göra om kvartet runt Sturegallerian till Sturecompagniet. Men när den skulle börja satte storbildsskärmen på Stureplan igång att blinka i vitt och svart. ”Viktigt meddelande. Stoppa stureplanerna”, löd budskapet till flanörerna. Samtidigt tågade en grupp människor upp mot Sturecompagniet.

En av demonstranterna var Pelle Sturén, delägare i restaurangkoncernen Svenska Brasserier som driver flera kända krogar runt Stureplan, däribland Sturehof, Riche och Taverna Brillo.

– Vi representerar en stor del av stockholmarna, menar han.

Bakom kampanjorganisationen Stoppa Stureplanerna ställer sig hans egna krogar Taverna Brillo och Sturehof liksom anrika bokhandeln Hedengrens och puben Bull and Bear.

Ryktet om demonstrationen letade sig in på Sturecompagniet där stämningen var hög och där stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) höll ett anförande. Han ville dock inte kommentera protesterna.

– Det är det bättre att du frågar fastighetsägaren om, säger han.

Omdaningen ska göras i två faser och innebär att stora delar av Sturekvarteret kommer att vara byggarbetsplats i sju års tid. Något som demonstranterna vänder sig emot. De är rädda att många kommer att bli av med sina jobb till följd av renoveringen.

– Det är inte vår bedömning men vi välkomnar allas synpunkter, säger Charlotta Rosén.