ANNONS

Storholmen får kollektivtrafik året runt

Storholmsbor
Carl-Johan och Marianne Bouveng och Carl Ewetz älskar Storholmen.
2020 får Storholmen äntligen kollektivtrafik året runt till Lidingö. Pendelbåt linje 80 utökas till Mor Annas brygga. Nu startar upphandlingen. Storholmsbor väntar ivrigt på den nya båttrafiken.
– Det är väl bara att sätta en båt i vattnet, säger Carl-Johan Bouveng.
ANNONS

Nu är det klubbat i Trafiknämnden att pendelbåt linje 80 utökas med åtta bryggor. (Loudden, Södra Värtan, Ropsten, Tranholmen, Abborrbryggan, Djursholms torg, Storholmen och Mor Annas Brygga).

För boende på Storholmen, innebär det att ön äntligen får kollektivtrafik året runt.

– Jag kan absolut tänka mig att flytta ut året runt om den här linjen blir av, säger Carl Ewetz, som bor på Storholmen så mycket han kan.

Grannarna Carl-Johan och Marianne Bouveng vill också gärna se en utökad kollektivtrafik till ön. Och nu är det alltså klart att den nya pendlarbåten som man kan åka med SL-kortet kommer. Men först 2020.

– Jag förstår inte varför det tar så lång tid. Det är väl bara att sätta en båt i vattnet, säger Carl-Johan Bouveng.

Först inget intresse

Enligt protokollen från trafiknämnden på Stockholms läns landsting annonserade de redan förra året efter intresse att driva sjötrafik på kommersiella villkor sträckningen Nybroplan – Mor Annas brygga. Detta inför att det nuvarande trafikavtalet den aktuella sträckningen går ut 2019.  Inga intresseanmälningar kom.

Därför har Stockholms läns landsting nu beslutat om allmän trafikplikt på sträckan. Det innebär att en upphandling nu kan sätta igång. Upphandlingen ska vara klar nästa år och trafiken ska börja köras 2020.

Viktig brygga för Storholmen

När linje 80 väl kommer igång med sin nya sträckning innebär det för Storholmsborna att de får kollektivtrafik året runt. Nu står de utan kollektivtrafik januari till april.

Trafiknämnden bedömer att just Mor Annas på Lidingö brygga är viktig för Storholmsborna i och med att de har in- och utfartsparkering där.

ANNONS

 

Fakta

Mor Annas brygga

Mor Annas brygga på norra Lidingö har fått sitt namn efter en kvinna som hette Anna, hon bodde strax väster om de nuvarande bryggorna i början av 1900-talet. Där ägde hon ett brygghus där hon tvättade kläder.

När bryggan byggdes ut 1985 ville Lidingö stad att den skulle heta Storholmsbryggan. Men efter protester från Storholmsborna gav staden med sig och lät brygga heta Mor Annas brygga.

Mor Annas brygga

Mor Annas brygga.

Källa: Wikipedia