Dålig luft – skolbarn evakueras i ett år

Hedvig Eleonoras skola har för dålig luft och måste renoveras.
Hedvig Eleonoras skola har för dålig luft och måste renoveras.
Hedvig Eleonoras skola har för dålig luft och måste renoveras.
Under ett år evakueras barnen från Skeppargatan till Hjorthagens skola.
Barnen i den skolan får i sin tur flytta till ett annat plugg.

68 miljoner kronor väntas det kosta att byta ut ventilationssystemet på Hedvig Eleonora skola vid Skeppargatan. Systemet klarar inte dagens regler och luften är för dålig för de 430 eleverna.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden kräver renoveringar som utförs under läsåret 2019/2020.

Vädrar dagligen

För att få bättre luft fram till att renoveringen börjar tar bland annat klasserna nu vädringspauser dagligen och man har precis bytt filter i ventilationen.

Arbetet med renoveringen blir så pass omfattande att all verksamhet måste evakueras under läsåret 2019/2020. Ny plats för barnen och lärarna blir Hjorthagens skola och de baracker som redan står på skolgården i Hjorthagen.

Barnen där får flytta till nytt plugg

2019 flyttar samtidigt alla elever som nu går i Hjorthagens skola till den nybyggda Bobergsskolan i Norra Djurgårdsstaden.

Paviljongerna vid Hjorthagens skola fylls av Östermalmsbarn. Foto:Pekka Pääkkö

Efter att Hedvig Eleonoras barn har lånat deras plugg får barnen i Hjorthagens skola sedan flytta tillbaka till sin gamla skola om de vill.

– Förmodligen kommer eleverna som bor närmast Hjorthagens skola vilja komma tillbaka dit från Bobergsskolan. Men exakt vilka elever som kommer att gå på Hjorthagens skola igen efter 2020 går i nuläget inte att svara på, eftersom det beror på eleverna och vårdnadshavarna val.  Alla berörda kommer att få mer information i god tid innan 2020, säger grundskolechefen Carina Hallqvist.

Varför flyttar inte barnen från Hedvig till Bobergsskolan?

– De flesta barnen som nu flyttar över från Hjorthagens skola till den nya Bobergsskolan bor i Norra Djurgårdsstan. De kommer alltså att få närmare till skolan i och med att de flyttar över, säger Carina Hallqvist.