Bo större en bit utanför stan

Den här villan på Lidingö såldes för 50 miljoner och var dyrast i Sverige 2016.
Den här villan på Lidingö såldes för 50 miljoner och var dyrast i Sverige 2016.
Den som vill göra en god bostadsaffär gör klokt i att ta sig en bit ut från stan. Du får nästan tre gånger så mycket lägenhet i Nynäshamn som i Stockholms stad.

Att det lönar sig att söka sig en bit ut från city när man köper bostad bekräftas ännu en gång av färsk statistik från Svensk Fastighetsförmedling. Som väntat är priset för bostadsrätter högst i Stockholms stad där man för en miljon kronor inte får mer än 14 kvadratmeter lägenhet. Sundbyberg och Danderyd delar andraplatsen. Där ger en miljon kronor 17 kvadratmeter.

Mycket för pengarna

I länets sydligaste och nordligaste kommuner, Nynäshamn och Norrtälje är det mer förmånligt. Där får man 40 respektive 38 kvadratmeter för samma summa. Också i Södertälje och Salem får man mycket lägenhet för pengarna: 36 respektive 33 kvadratmeter för en miljon.

För den som ska köpa villa är det fortfarande dyrast på Lidingö och i Danderyd.  En miljon ger bara 14 respektive 15 kvadratmeter villa medan samma summa i Nacka och Stockholm ger 17 respektive 18 kvadratmeter – knappt så det räcker för att komma in i farstun.

Liten stuga för miljonen

Men i Norrtälje går det att få en liten stuga på 40 kvadrat för en miljon och i Nynäshamn en ännu mindre på 32 kvadrat.

Salem och Vallentuna utmärker sig också som kommuner med bra bostadspriser. I Salem får man 33 kvadratmeter lägenhet för en miljon och i Vallentuna 29 kvadratmeter villa.


Mest och minst borätt för pengarna

Länets fem dyraste respektive billigaste kommuner.

Källa: Svensk fastighetsförmedling