ANNONS

Storsatsning på trä och gröna dagistak

Bäverhyddan Tullinge
Bäverhyddan i Tullinge har redan grönt tak. Det ser ut att bli en allt vanligare syn.
Fredrik Olsson.
Fredrik Olsson.
Botkyrkas förskolor ska få gröna tak. Och träväggar.
Men det handlar inte om att få till en vacker, naturnära look. Det finns andra fördelar.
– Det här är det viktigaste och mest emotionella beslutet jag varit med om att ta för miljön, säger kommunalrådet Fredrik Olsson (MP).
ANNONS

Botkyrka kommun tänker bygga och renovera 13 förskolor med hjälp av moduler tillverkade i fabrik. Enligt kommunalrådet Fredrik Olsson (Mp) som är ordförande i tekniska nämnden blir det förskolor i trä. Framtidens byggnader ska bli både billigare och mer klimatsmarta än de kommunen tidigare byggt på plats.

”På ett ungefär halverar vi klimatsutsläppen”

Botkyrka ska vara bensinfritt år 2030

Förskolorna som är först ut

– Beslutet är en stor ekonomisk besparing, och på ett ungefär halverar vi klimatsutsläppen från byggnation, samtidigt som vi bygger mer miljövänligt med en bättre inomhusmiljö, säger han.

Fredrik Olsson, ordförande i tekniska nämnden.

Först ut är förskolan Opalen i Tumba, Gullvivan i Hallunda och Måsen i Alby. Därefter kommer en utvärdering visa om kommunen ska gå vidare på samma spår med övriga tio förskolor. Bland möjliga nackdelar i beslutsunderlaget nämns att modulbyggnaderna riskerar att bli mindre yteffektiva och mer begränsande i hur de kan utformas på de aktuella tomterna jämfört med förskolor som byggs upp på plats.

ANNONS

10 miljoner per förskola

Men kommunen ser på förhand fördelar i att spara 10 miljoner kronor per byggd förskola och på en säkrare och snabbare leverans av färdiga byggnader.

Förskolornas tak ser ut att bli iögonfallande. Enligt Fredrik Olsson är det sedumtak eller solpaneler som gäller på taken framöver.

”Minskat ned användandet av lastbilar till som bäst en sjättedel”

Botkyrka ska vara bensinfritt år 2030

– Solpaneler som ger oss billig och ren energi och sedumtak som tar hand om regnvatten och sparar mycket pengar i de dyrare vattenhanteringslösningar som vi då inte behöver bygga, säger han.

Klimatneutralt år 2020

Inriktningsbeslutet fattades tidigare i vår. Enligt Fredrik Olsson är inriktningen en viktig del i att Botkyrka kommun ska nå målet att bli en klimatneutral organisation år 2020. I förskolorna kommer en annan viktig komponent för miljön att finnas berättar han. Med hjälp av kylslussar kan varor levereras till förskolorna när som helst på dygnet utan att personal behöver ta hand om dem på en gång.

– Det är också en del av vårt arbete med våra sju grannkommuner på Södertörn där vi tillsammans jobbar med samordnade varutransporter. Ett arbete som har halverat våra klimatutsläpp från de kommunala transporterna och minskat ned användandet av lastbilar till som bäst en sjättedel jämfört med innan. Det är ett Sverigeunikt klimatprojekt, säger Fredrik Olsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.