Storsatsning på Kulturskolan i Husby

Idéskiss över det nya Husby centrum där Kulturskolan blir en del av mat- och kulturtorget
Idéskiss över det nya Husby centrum där Kulturskolan blir en del av mat- och kulturtorget
Kulturskolan i Husby planeras att flytta till nya och större lokaler i samband med ombyggnaden av Husby centrum.
I de nya lokalerna kommer det att finnas plats för minst 500 elever.

– De nya lokalerna blir drygt 900 kvadratmeter och är större än våra nuvarande. Vi är jätteglada över att vi ska få nya fräscha lokaler. Det kommer att bli bättre akustik och bättre teaterteknik, säger Lise-Lotte Axelsson på kulturförvaltningen.

Det kommer även att bli bättre möjligheter för bild- och form, animation och filmiska uttryck samt mer musik, dans och teater.

Stockholms stad beräknar att investera 4,3 miljoner i de nya lokalerna i Husby.

De nuvarande lokalerna ligger på Edvard Griegsgången 7 och rymmer cirka 350 elever. I de nya lokalerna, som planeras att bli  i två våningar, får minst 500 elever plats. De beräknas vara inflyttningsklara till sommaren 2019.

Nu satsar den politiska majoriteten i Stockholms stad stort för att öka deltagandet i Kulturskolan i ytterstadsområden.

– Kulturskolan är stadens viktigaste verksamhet där barn och ungdomar själva ges möjlighet att skapa kultur. Vi vet att det oftast är unga från redan kulturvana familjer som deltar och detta är inte ok i ett samhälle där skillnader i socialt- och kulturellt kapital riskerar att öka, säger kulturborgarråd Roger Mogert (S) i ett pressmeddelande.

Det är Svenska Bostäder som bygger om centrum. Lokalerna till Kulturskolan planeras att ligga vid det nya mat- och kulturtorget.

– De planeras att ligga vid Husby träff, biblioteket och Berättarministeriet. Tanken är att det ska bli platsen som man ska samlas på, säger Ola Wickman på Svenska bostäder.