"Alla har rätt att lära sig simma och utveckla sina simkunskaper, oavsett bakgrund eller individuella omständigheter" – så inledde Norra Järva Stadsdelsråd ett medborgarförslag, som togs emot av stadsdelsnämnden den 19 september i fjol.

Därför, tyckte rådet, borde man införa kvinnosim på Husbybybadet.

"Därmed skulle fler kvinnor och flickor i en lugn och trygg miljö i små grupper med enbart kvinnor kunna lära sig grunderna i simningen eller utveckla sina färdigheter", skrev man.

Fick bifall

Sedan 2022 har Järva stadsdelsförvaltning, idrottsförvaltningen, simsällskapet Järva Crocodiles och lokala kvinnoföreningar i Tensta arrangerat kvinnosim på Tenstabadet, i syfte att öka simkunnigheten hos just flickor och kvinnor.

Hit får kvinnor som är anslutna till de lokala kvinnorföreningarna komma och delta i simundervisning i lugn och ro, samtidigt som de får lära sig med om hur man nyttjar idrottsförvaltningens anläggningar.

Aktiviteterna har blivit populära: I vår startas två nya grupper om 20 personer styck.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Vänsterpartiet

Och tack vare medborgarförslaget utökas nu den verksamheten även till Husbybadet, något som klubbas på nämndens sammanträde den 25 januari.

– Det kan innebära livsfara att inte kunna simma. Därför är det så viktigt att fler kvinnor som inte fått chans att lära sig det tidigare, nu kan börja på den här simkursen. En viktig sak är också att det inte ska kosta så mycket, säger Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Börjar i år

Verksamheten bedöms kunna komma i gång under 2024 och involverar precis som i Tensta både lokala föreningar, en simförening och idrottsförvaltningen. Enbart kvinnliga ledare och kvinnlig personal får vara på plats i simhallen under tiden.

Man kommer först att börja med simkunnighetskurser, och därefter erbjuda ytterligare utbildningar för föreningarnas ledare.

– Det som är så bra är att fler blir säkrare i vatten och dessutom är det bra för hälsan. Jag tror också att många tycker att det känns tryggt att gå kursen med andra kvinnor, säger Rashid Mohammed.