ANNONS

Storsatsning har gett snabbare utredningar av kvinnovåld

Våld i nära relation, polisen
Polisen räknar med ett stort mörkertal och att runt 80 procent av våldet i hemmen aldrig anmäls.
Polisen i Stockholm har börjat lägga mer kraft än tidigare på att bekämpa våld i nära relationer.
50 nya anställda har hittills rekryterats för att utreda.
Ett år har gått sedan satsningen startade och trots att anmälningarna fortsätter att strömma in anar polisen en viss ljusning.
ANNONS

Våren 2019 sjösatte polisen en långsiktig satsning för att bekämpa våld i nära relationer – Initiativ Gryning. Polisen var självkritiska och menade bland annat att myndigheten tidigare inte hade haft tillräckligt fokus på den här typen av brott och att utredningarna i många fall inte höll måttet.

2018 dödades dödades sex kvinnor i Stockholmsområdet där offer och förövare hade en parrelation. Samma år gjordes runt 3000 polisanmälningar om kvinnor som misshandlats av en närstående. Samarbete mellan polis, åklagare och kvinnojourer samt användning av forskning skulle vända utvecklingen.

– Visionen är noll döda, sa regionpolischef Ulf Johansson i ett uttalande i maj 2019.

Polisen i Rinkeby testar ny metod för att stoppa våld mot kvinnor

Ärenden hanteras snabbare

Nu, ett år senare, har 50 nya tjänster tillsatts hos polisen, bland annat utredare, tekniker och administrativ personal har börjat jobba inom ramen för satsningen. Totalt har polisen fått pengar för att anställa 150 personer. Initiativ Gryning har inget slutdatum och effekterna kommer att dröja, men polisen kan redan nu ana positiva tecken. Bland annat har man färre gamla ärenden med våld i nära relation liggande på hög och tiden från det att en anmälan kommer in till att att ett ärende kan lämnas till åklagare har kortats.

En sammanställning som Mitt i har tagit del av visar att genomströmningstiden för ärenden med våld i nära relation i snitt har minskat med 19 dagar och antalet öppna ärenden äldre än sex månader har minskat med 19 procent. Det är framförallt från årsskiftet och framåt som polisen har börjat se resultat.

– Det här betyder bland annat att målsäganden har möjlighet att snabbare få upprättelse, säger Varg Gyllander, samordnare för Initiativ Gryning till Mitt i.

ANNONS

Anmälningar fortsätter strömma in

Men trots positiva tecken vad gäller utredningsarbetet har anmälningarna fortsatt att strömma in. 2019 gjordes nära 4000 polisanmälningar i Stockholmsområdet om kvinnor som misshandlats av en närstående, enligt polisen. Samtidigt fortsätter flera kvinnor varje år att mördas av män de har eller har haft en relation med. Och mörkertalet kring hur många som drabbas är stort – polisen räknar med att omkring 80 procent av våld av den här typen aldrig anmäls.

”För tidigt att dra slutsatser”

Coronakrisen har dessutom lett till oro från många håll för att våldet i hemmen kommer att öka, men än så länge ser polisen ingenting av det i statistiken.

– Vi ser ingen ökning i Stockholm när vi tittar på statistiken vecka för vecka under våren. Däremot säger siffrorna inte allt om brottsutvecklingen, brottsligheten kan gå upp utan att vi vet om det och det är ännu för tidigt att dra några slutsatser, säger Varg Gyllander.

När Initiativ Gryning nu går in på sitt andra år står visionen att nå noll döda fortfarande fast:

– Det är helt enkelt den enda vision vi kan ha, det är ett sätt för oss att hålla fokus på den här frågan och att jobba åt det hållet, säger Varg Gyllnader.

”Det politiska pratet måste upphöra”

Organisationen Unizon, som samlar över 140 kvinno- och tjejjourer, har välkomnat polisens nollvision. Unizon menar att arbetet mot mäns våld mot kvinnor måste få högre status och integreras i all polisverksamhet.

– Det politiska pratet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra måste övergå i operativa insatser. Vi vill ha tydligt ledarskap från politiker, poliser och chefer. Det är de som i första hand måste säga att kvinnors liv är tillräckligt viktiga för att prioriteras, resurssättas och följas upp ordentligt, sa Olga Persson i ett pressmeddelande tidigare i år.

Fakta

Genomströmningstid 

Genomströmningstid är ett mått som används för polisens effektivitet i brottsutredningar. I det här sammanhanget handlar det om tiden från att en brottsanmälan registreras till att polisen redovisar ärendet till åklagare eller att ärendet avslutas.

Fakta

Polisens utredningar av brott i parrelation

  • Antalet ärenden gällande brott i parrelation som polisen i Region Stockholm redovisade för åklagare ökade med 63 procent under tidsperioden januari till mars. Det visar polisens egna kvartalsrapport för Initiativ Gryning, som Mitt i har tagit del av.
  • Genomströmningstiden för varje ärende minskade med i snitt 19 dagar under samma period och antalet pågående ärenden som är äldre än 6 månader minskade med 19 procent.
  • Mer resurser och ett ökat fokus på den här typen av brott i alla delar av utredningsarbetet är två av de främsta orsakerna till att färre ärenden nu blir liggande på hög, enligt polisen.
Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.