Storslam för Artipelagkocken

Det blev storslam för det svenska kocklandslaget i OS i matlagning.

– Det känns skönt att sluta på det här viset, säger Fredrik Björlin, lagkapten från Nacka, som nu lämnar landslaget.

Efter en snöplig tredjeplats i den prestigefulla tävlingen Culinary Olympics 2008 var det svenska kocklandslaget hungrigt på revansch. Minutiös planering och hård träning lade grunden till segern i Erfurt i Tyskland förra veckan.

– Vi fick ihop helheten och var jämna i alla moment. Matlagning är en bedömningssport så det var skönt att domarna hade samma smak och känsla som vi för maten, säger Fredrik Björlin.

Tävlingen bestod av två grenar, det Kalla bordet och Varmkök. Sverige var representerat i bedömningskategorierna nationella, junior, regionalt och storkök, och hamnade överst på prispallen i samtliga kategorier.

Smakerna som landslaget vann med beskriver Fredrik Björlin som typiskt svenska.

– Det var svenska råvaror och svenska smaker, som till exempel hallongräddfil, löjrom och hjortkött.

På segermenyn stod bland annat gravad och sotad långa med Kalixlöjrom och krispigt långaskinn samt kryddstekt kronhjortssadel med hjortkorv och sylta på hjortnacke.

Fredrik Björlin har varit med i kocklandslaget sedan 2003, då i juniorlandslaget.

I OS 2004 nådde han inte ända fram, och inte heller 2008 när han tävlade för det nationella landslaget. Tävlingen i Tyskland blir hans sista för kocklandslaget.

– Det var fantastiskt roligt och befriande att vinna efter tre OS. Men nu har jag varit med så pass länge att det är dags att göra andra saker.

För Fredrik Björlins del innebär det att komma tillbaka till vardagen, som kökschef för konsthallen Artipelag i Värmdö.

– Så det blir att gå tillbaka till verkligheten och börja jobba som vanligt igen, säger Fredrik Björlin.

Någon OS-meny finns inte inplanerad på Artipelag, enligt Fredrik Björlin.

– Men vi får se, något kommer det säkert att bli.

Det svenska kocklandslaget jublar efter segern i Tyskland i förra veckan.

Fakta

Alltid i Tyskland

Namn: Culinary olympics.

Historia: Grundat år 1900.

Tid: Tävlingar vart fjärde år.

Plats: Alltid i Tyskland.

Deltagare: Max 36 kocklandslag får tävla.

Två grenar: Kalla bordet och Varmkök.