ANNONS

Störst risk för älgkrockar nu

HUDDViltfara3312CA
Älgarna är brunstiga i september och oktober. Detta i kombination med stressade djur i samband med den stundande älgjakten gör att man ska vara extra vaksam i trafiken.
De senaste veckorna har två personer kört på älgar i Värmdö.

Sofia Söderberg är en av dem.

– Den var enorm och kom galopperande emot mig, säger hon.
ANNONS

I mitten av september var ­Sofia Söderberg på väg hem sent en kväll efter att ha ridit på Siggesta gård. Några hundra meter innan avfarten mot Värmdö marknad började bilarna framför henne att dra ner på farten och köra obalanserat på vägbanan framför henne.

Sofia Söderberg insåg snart varför. Hon hade saktat ner och körde i drygt 50 kilometer i timmen när hon såg något stort komma mot henne i det kolsvarta mörkret.

– Helt plötsligt var det som om någon slängde ner en älg från himlen rakt ner framför bilen. Den kom galopperade på vägbanan rakt emot mig, säger hon.

Krocken var ofrånkomlig. Sofia Söderberg klarade sig undan skador, men hennes bil fick en krossad vindruta och stora plåtskador på motorhuven. Älgen blev troligtvis skadad och därför kallades Torbjörn Nilsson, en av Värmdös viltvårdare, ut för att leta efter den.

– Vi hittade aldrig djuret, men polisen hade sett en älg springa på motorvägen en stund senare och kunde den göra det så kanske den inte var allt för skadad, säger han.

Hittills i år har 82 trafikolyckor med älg inträffat i länet, enligt Nationella viltolycksrådet. Av dem har sju olyckor skett i Värmdö, de senaste två inom loppet av bara några veckor.

Och det är nu risken för att kollidera med en älg är som störst.

I september och oktober är djuren brunstiga och kan dyka upp lite varstans på vägarna. Snart är det även jaktsäsong, något som stressar älgarna ytterligare.

– Då börjar de röra på sig. Olyckorna kommer nu, titt som tätt, så det gäller att hålla ögonen öppna, säger Torbjörn Nilsson.

ANNONS

Speciellt tidiga mornar och vid skymning är det viktigt att se upp i trafiken. Att vara uppmärksam och hålla hastigheterna nere där varningsmärken för vilt finns är ett bra sätt att undvika kollisioner. Men om olyckan ändå är framme finns knep för att minska risken för allvarliga personskador.

– Försök att träffa bakdelen på älgen, där är den inte lika massiv, säger Torbjörn Nilsson.

För Sofia Söderberg kändes det till en början obehagligt att sätta sig bakom ratten igen.

– Fast nu är det som vanligt igen. Men visst, när jag kör till och från stallet i mörkret är jag lite mer uppmärksam, säger hon.

Fakta

Trafikskadat djur måste anmälas

Viltolyckor i Värmdö 2013: 272 (255 rådjur, 10 älgar).

Viltolyckor 2014: 259 (236 rådjur, 14 älgar).

Viltolyckor 2015: 153 (144 rådjur, 7 älgar).

Enligt jaktförordningen är den som kört på eller hittar ett trafikskadat djur skyldig att ringa 112 och göra en polisanmälan. Platsen för kollisionen måste märkas ut så att eftersöksjägare lättare kan hitta djuret.

källa: Nationella viltolycksrådet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.