Massor med böcker på stans största bokbord – och en manifestation

Bokbordet säger sig inte längre vara världens längsta. Men det var långt nog och sträckte sig från Barnhusgatan till Bryggargatan.
Bokbordet säger sig inte längre vara världens längsta. Men det var långt nog och sträckte sig från Barnhusgatan till Bryggargatan.
Bokförlag, litterära sällskap, antikvariat och författare trängdes när det i dag ordnades bokbord längs Drottninggatan.
Samtidigt passade Internationalla biblioteket på att demonstrera mot att de ska flytta.

Inte med pukor men väl med trumpeter invigdes bokbordet inne på Norra Latins gård. Liljevalchschefen Mårten Castenfors och kulturborgarrådet Jonas Naddebo, C, sa några välkomnande ord medan bokintresserade besökare utforskade utbudet.

Bara några meter därifrån  vecklade ett tiotal sammanbitna bibliotekarier från Internationella biblioteket, IB, ut en banderoll om att stoppa beslutet att de ska flytta till Kungsholmen.

Matilda Wallin manar till protest mot att Internationella Biblioteket ska flytta.

Matilda Wallin delade ut flyers för att informera om den demonstration till stöd för IB som hålls på lördag i nästa vecka. Vilket blir bara en vecka innan verksamheten lämnar Annexet vid Stadsbiblioteket.

Tror du att det hjälper?

– Jag är hoppfull, det har varit så stort genomslag medialt och vi har många starka röster som kommer att vara med på lördag.

Enligt Jonas Naddebo står de blågrönas flyttbeslut fast.

– Internationella biblioteket lider av att ha för få besökare. Ska vi öka intresset behöver vi stärka programverksamheten. I de nya lokalerna på Kungsholmen är möjligheterna till det bättre, sa han.

Jonas Naddebo, C, kulturborgarråd.

På den parkliknande gården fanns också Barnens bokbuss, bokbord för barn och musik med Kulturskolans elever. I år gjordes en satsning på barnböcker, även om det kanske inte märktes så mycket på besökarna. De flesta som strövade runt bland stånden var trots allt lite äldre.

Ute på Drottninggatan var trängseln stor liksom variationen bland dem som sålde böcker. Det fanns etablerade förlag som Langenskölds, litterära sällskap som Jan Fridegårds-, Strindbergs- och Hjalmar Söderbergssällskapen, antikvariat och enskilda författare som ville göra reklam för sin produktion.

På Drottninggatan fanns bara för bara några år sedan fanns betydligt fler antikvariat än i dag. Nyligen plockade antikvariatet Alfa på närliggande Tunnelgatan ner skylten.

Men i dag var Drottninggatan återigen ett mecka för dem som ville fynda böcker om allt från gamla spårvagnar till hårklippning och deckare.