ANNONS

”Den största hjälpen i ett främmande land”

Ingrid och Marzieh tränar mycket tillsammans, ofta blir det promenader i Apoteksskogen.
Ingrid och Marzieh tränar mycket tillsammans, ofta blir det promenader i Apoteksskogen.
De har känt varandra i knappt ett år.
De har känt varandra i knappt ett år.
"Jag värdesätter att Marzieh är så genreös med sina egna känslor" säger Ingrid Jarlebring.
"Jag värdesätter att Marzieh är så genreös med sina egna känslor" säger Ingrid Jarlebring.
När Marzieh Rezaee tog kontakt med kompisförmedlingen på biblioteket trodde hon aldrig att hon skulle träffa någon som skulle bli en vän, nära som en familjemedlem. "Så länge jag har Ingrid är jag aldrig ensam" säger Marzieh Rezaee.
ANNONS

– Det är Ingrid som kommer, min bästa vän, säger Marzieh Rezaee när bilen kör upp på parkeringen. Vi ska följa med dem till Apoteksskogen, där de brukar promenera tillsammans. Ingrid Jarlebring kommer ut ur bilen, kramar om Marzieh och så beger vi oss.

De träffades i våras på Upplands Väsby bibliotek, ungefär ett år efter att Marzieh kommit till Sverige från Iran. När Marzieh började på SFI i Upplands Väsby sa hon att hon skulle vilja träffa en vän att prata svenska med.

– Jag fick höra att biblioteket hade möjlighet att förmedla kontakter.

”Det var ett lyckoögonblick.”

Marzieh Rezaee

Genom kompisförmedlingen önskade hon att få träffa en kvinna att fika med. Och Marzieh minns precis när de träffades första gången.

– Det var ett lyckoögonblick. Vi satt i cafeterian och pratade och veckan efter träffades vi på biblioteket igen.

Nu träffas de flera gånger i veckan. De har hunnit med flera konsertbesök och firat både midsommar och jul ihop med Ingrids man, barn och barnbarn.

– Vi tränar mycket tillsammans, Ingrid går mycket på gym och jag följer med, säger Marzieh.

Foto: Åsa Sommarström

”Ingrid hjälper mig mycket med språket och låter mig inte vara ensam. Det är den största hjälpen man kan ha i ett främmande land” säger Marzieh Rezaee.

Att hon skulle träffa en person som hon skulle bli så nära vän med var inget hon hade väntat sig, många hade sagt att svenskar vara svåra att lära känna.

ANNONS

– Men jag har ändrat uppfattning om det. Nu är Ingrid inte bara en vännina, det känns som att vi är familj. Så länge Ingrid finns, känner jag att jag aldrig är ensam.

Marzieh och Ingrid delar många värderingar, till exempel tycker båda att det är viktigt att vara human mot alla människor. I Iran arbetade Marzieh med mänskliga rättigheter.

– Men eftersom det inte finns så mycket politiska rättigheter där kunde jag inte stanna.

Trots att de har lärt känna många sidor av varandra finns det sidor och erfarenheter de inte fullt kunnat dela med sig av. Marzieh håller fortfarande på att bemästra svenskan och Ingrid pratar inte persiska.

– Jag kan längta till dagen då jag kan berätta allt om mitt liv och Marzieh kan förstå det och till att Marzieh kan berätta mer om sin bakgrund för mig. Jag är väldigt nyfiken på allt du har varit med om, säger Ingrid till Marzieh.

”Jag kan längta till dagen då jag kan berätta allt om mitt liv och Marzieh kan förstå det.”

Ingrid Jarlebring

Men trots att det finns en del luckor kvar att lära känna hos varandra förstår de mycket och är nära varandra.

– Många av mina vänner från andra länder undrar hur det går att vara vänner, men jag säger att det går jättebra. Det finns en ordlös koppling, säger Marzieh.

– Det är utmanande, men man förstår lite mer varje gång man träffas. Sen får man stävja nyfikenheten tills man kan förstå varandra bättre, säger Ingrid.

Foto: Åsa Sommarström

”Jag värdesätter att Marzieh är så genereös med sina egna känslor, hur hon uttrycker sin stora vänskap. Det känns otroligt.” säger Ingrid Jarlebring.

På frågan hur det känns att bo i Väsby svarar Marzieh att hon känner att hon vill bo där i resten av sitt liv. Hon tycker att det finns många möjligheter, som promenadstigar, ett bra bibliotek och lugn och ro.

– Det här kanske låter som väldigt enkla detaljer men det är inga möjligheter som finns i Iran. Där finns inte frihet, du får inte läsa vad du vill. Så det är friheter jag sätter stor vikt vid. Det känns som att här kan jag bygga en framtid, säger Marzieh Rezaee.

– Jag beundrar verkligen hennes positiva syn på livet, trots de svårigheter hon har varit med om. Och hennes envishet. Om inte hon klarar den här omställningen, då kan ingen klara det tror jag, säger Ingrid Jarlebring.

LÄS MER:

Ont om kompisar till nyanlända

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.