ANNONS

Enorm militärövning – så påverkar den Söder

x
x
På måndag startar den största svenska militärövningen på 20 år. Massor med soldater och militärfordon kommer att röra sig genom stan, inte minst på Södermalm.
Så här påverkar det dig!
ANNONS

Kartor: Här smäller Aurora i Stockholm

Den 11 september smygstartar försvarsmaktens sin stora övning Aurora 17. Varning för tusentals soldater och hundratals militärfordon runt om i stan under perioden 11-29 september.

Övningen är den största på 20 år och fler än 19 000 soldater ska träna tillsammans runt om i Sverige. I Stockholmsområdet påverkas både trafiken på flera stora vägar och boende både i Kungsängen och i närheten av Gärdet.

– Övningens syfte är att öka den militära förmågan att försvara hela Sverige. För att visa att vi kan försvara hela Sverige kan vi inte bara befinna oss på övningsområden utan även områden vi förvänta oss försvara, säger Paula Levänen, kommunikationschef på Livgardet i Kungsängen.

Livgardets soldater kommer att bära gevär, men skott kommer inte avlossas när de går genom stan. Bilden är en arkivbild.

Syftet med Aurora 17 är att skapa ett starkare försvar och öka möjligheten att klara av ett angrepp mot Sverige.

Men inte alla är positiva.

ANNONS

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds.

Sveriges största fredsförening Svenska Freds menar tvärtom att den här typen av övningar riskerar att öka spänningarna i världen snarare än att bidra till fred.

– Vår bild är att det finns en växande, stark och ganska naiv övertro på att militära medel skapar hållbar fred och säkerhet. Vi ser, tvärtemot det Aurora och den parallella ryska övningen Zapad står för, att vi borde fortsätta satsningar på diplomati, fredsfrämjande insatser och att jobba på djupet med att hantera orsaken till en konflikt snarare än med upprustning, säger Agnes Hellström som är ordförande för Svenska Freds.

Fakta

Så påverkas du av övningen

STOCKHOLM

  • Söndagen den 24 september hålls Försvarsdagen på Gärdet. Lämna bilen hemma! Stora mängder militärfordon kommer att köra genom stan, från norr om Stockholm och Arlanda-området till Södertälje. Det kommer att påverka trafiken på flera håll.
  • 20 september till 27 september över Hemvärnet omkring Bromma flygplats, Hjorthagen, Sörentorp och Södermalm. 

KUNGSÄNGEN

  • Från fredag 22 septemer till och med söndag 24 september stängs Livgardets övnings- och skjutfält i Kungsängen av. Då är det inte tillåtet att över huvud taget visatas i området, varken med i fordon eller till fots. Personer som bor i området kommer att eskorteras in och ut.
  • Busslinje 557 i Kungsängen kommer att gå en en annan väg och andra tider mellan 22 september och 24 september.

SÖDERTÄLJE

  • Söndag 24 september till onsdag  27 september kommer området söder om Södertälje kommer det att pågå övningar och köra militärfordon på allmänna vägar.
  • I Södertälje kommer det under söndag 24 september också att en bro över Södertälje kanal, vid Ragnhildsborg. Denna kommer sedan att användas för att transportera förband över kanalen för vidare rörelse ner mot Södermanland.

ERIKSSUND

  • Fredag 22 september: Försvarsmakten kommer att använda sig av bron över Erikssund för att förflytta förband.

ARLANDA

  • Torsdag 21 september till fredag 22 september kommer många förband att flytta från Enköpingsområdet mot Arlanda och området norr om Stockholm. Många vägar påverkas: E18, riksväg 55, väg 255, 263 och 269.
Källa: Försvarsmakten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.